Vekst rundt hytta

Hei Marit!

Vi har bygd oss hytte oppe i skogen ved Kongsvinger, 320 m.o.h. Nå der det ikke særlig pent ut rundt hytta da vi har benyttet endel gravmaskiner osv så det er blitt endel oppkjørt. Rundt hytta har vi lyst at det skal vokse mest mulig naturlig lyng osv. Vet du om det finnes lyng frø eller lignende som vi kunne ha sådd slik at det raskt blir vekst i de områdene som er skadet av maskinene?

Mvh Janne Dalberg

Hei Janne

Det første dere skal tenke på, er at jorden nok er ganske komprimert etter at gravemasker o.l. har kjørt der.  Planterøttene er avhengige av å puste og ofte er jord, der anleggsmaskiner har jobbet, altfor sammenklemt.

Forsøk å "lufte" jorden litt før planting ved å rufse i den med et greip eller en jernrive.

Du kan kjøpe Lyngplanter (Calluna vulgaris) til å sette ned i jordmassene, men jeg anbefaler deg å handle på plantesenteret i området nære hytta, for der tar de inn planter med riktig herdighetssone. Lyngfrø er ikke aktuelt.

Jeg har selv prøvd å ta avleggere av lyng uten å lykkes, men hvis du rufser til jorden utenfor de lyngområdene som fremdeles er levende, kan det hende at de vil spre seg fortere.

Ellers kan dere kanskje spe på med krypeiner/krypfuru og evt. noen stauder som naturlig hører hjemme i terrenget rundt hytta. Bruk floraen som er naturlig for området. I tillegg kan det være fint å blande inn noe pyntegress - de lave/halvhøye typene.

Håper dette ga deg svar på spørsmålet ditt! Lykke til med etableringen av hyttetomten!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss