Bratt tomt

Hei, fra Trondheim!

En del av hagen vår står helt ubenyttet og vi kunne ha tenkt oss å gjøre noe med dette.

På den slette delen tenker vi å bygge en liten platting.

Jeg ser for meg å ha en nisje rundt hele ytterkanten av plattingen, for å plante blomster. Vi kunne også tenke oss å ha en eller annen form for belysning der.

På den delen av tomta som er skrå, kunne vi ha tenkt oss å fjerne (det meste av) trær, busker, kratt og ugress/mose og plantet noe. Jeg kunne ideelt sett ha ønsket meg noe:

- lavtvoksende

- med blomster

- som er fint store deler av året

- mest mulig vedlikeholdsfritt

Noen utfordringer i forhold til beplantning i denne skråninga er:

- det er bratt

- det er lite sol der

- det er leiregrunn og skråninga ligger på en lite tilgjengelig plass, så det er ikke så lett å få (store mengder) god jord fraktet dit

Jeg lurer på om dere kan hjelpe meg med tips til:

- Hvordan går jeg fram for å plante i skråninga?

- Hvilke planter anbefaler dere?

- Må jeg fjerne alle trærne eller går det greit å la noen få stå? (Hvis det er nødvendig å bruke sprøytemidler for å hindre ugresset som er der i dag å komme tilbake, ødelegger jeg da også trærne?)

- Hva anbefaler dere å plante i nisjene (blomsterkassene) rundt terrassen? (Vi ønsker oss noe som passer sammen med det som plantes i skråninga og som er mest mulig vedlikeholdsfritt.) Kanskje det er lurt å plante forskjellige ting som kommer opp til forskjellige tidspunkt?

Lizzi

Hei Lizzi

Jeg har ikke fått opp bildet ditt, men et slikt spørsmål blir for krevende å løse detaljert på en side som dette. Jeg vil allikevel gi deg innspill til generelle løsninger, og håper du kan få inspirasjon fra det. :)

Rundt en platting på en slett tomt kan det være trivelig å sette opp f.eks. 2 vegger av en eller annen type espalier og plante klatreplanter som f.eks. Kaprifolium. Den dufter deilig og har nydelige blomster.

På den skrå delen, hvor du ønsker en plante som er lavtvoksende med blomster, som er fint store deler av året og mest mulig vedlikeholdsfritt, vil jeg anbefale hvit Buskmure - "Potentilla fruticosa "Makays White". Den er herdig til sone 7 og blomstrer fra juni ut august. Liker næringsrik jord, så det må evt. tilføres. Blir ca. 50 cm. høy.

Siden jeg ikke har sett bildet, men føler at skråningen er relativt bratt, kan det være smart å bruke imprignert treverk og "terrassere" skråningen når dere planter. Etter at plankene er på plass i jorden, legges duk og det skjæres kryss for hvert hull det skal ned en plante. Ved flere rader, plant slik at radene ligger "forskjøvet" i forhold til hverandre og planene i raden under ligger midt imellom plantene i raden over.

Noen trær kan sikkert stå igjen (?) og hvis du har mye ugress, kan dette sprøytes med Roundup, som er et kontaktmiddel som kun går på det ugresset som blir sprøytet og ikke trærne.

Uten å ha sett bildet vil jeg anbefale å plante hvite Pelargonia sammen med hengende Eføy i blomsterkassene. Dette står i alle fall i stil til de hvite Mure-buskene. Pelargoniastilkene som har visne blomster skal "brekkes av"

hovedstilken, utover dette er det bare å vanne - av og til med litt gjødsel og ellers nyte.

Håper dette ga dere litt inspirasjon. Har du behov for ytterligere hage-rådgivning, kan du kontakte meg på www.hageplanlegging.no

Med vennlig hilsen fra Marit Næss