Askebestanden trues av alvorlig sykdom

Treeksperter frykter for asketreets skjebne etter en dramatisk økning i antall og utberedelse av trær angrepet av askeskuddsopp.

Hovedsymptomet ved sykdommen er at skudd visner og dør. Ask skyter sent, og det er først nå skogeksperter kan se alvoret i sykdomsutviklingen hos Norges asketrær.

I fjor ble askeskuddsoppen, som forårsaker sykdommen, registrert over store deler av Sørlandet og Østlandet. Representanter fra Norsk institutt for skog og landskap har hittil i år vært på befaring i Follo, Vestfold og Grenland, og funnene er urovekkende:

«Det er mange flere trær som er angrepet, og på hvert enkelt tre er det i år mange angrepne skudd. Det ser svært ille ut, og vi kan frykte for askens videre skjebne», heter det i en pressemelding fra instituttet.

En stor økning i antall angrep i Flekkefjord, som utgjør sykdomsutbredelsens grense i vest, øker også risikoen for videre spredning mot Vestlandet.
Sykdommen ble først oppdaget på midten av 1990-tallet i Polen. Siden har den spredd seg til store deler av Nord-Europa og Sentral-Europa.

Selv om askens framtid ser mørk ut, foregår det utstrakt forskning på askeskuddsoppen, og forskerne tror det kan fortsatt kan være håp for tresorten.