Londons grønne oase

Er du i London, eller planlegger en Londontur, og kan tenke deg en frodig, inspirerende og frisk opplevelse? Få med deg Kew Gardens.

Enten en er i London første gang, eller en har vært der mange ganger før, er det alltid mye en bare se i storbyen. Min anbefaling er likevel; få med deg Kew Gardens.

I 250 år i år har den botaniske hagen vært en inspirasjonskilde og et forskningssenter. Hagen er også en overveldende glede full av frisk luft, fantastiske store trær, åpne arealer og uendelig mye mer. Samt verdens største samling av levende planter.

Størst, mest og fineste

Kew Gardens er 12 000 mål og ligger på den sørlige bredden av Themsen, i sør-vest London. Visjonen for arbeidet til "the Royal Botanic Gardens, Kew" er å inspirere og formidle vitenskapelig basert plante/miljøforvaltning verden over, for der igjennom å øke livskvaliteten. Kew Gardens er samtidig en av verdens fineste besøkshager og et internasjonalt anerkjent senter for botanisk forskning. Den er en offentlig institusjon underlagt departementet for miljø, mat og distrikt, og er åpen året rundt.

Før mitt første besøk var jeg, helt ærlig talt, noe avmålt. På ett tidspunkt blir man trøtt av alt det storslagne i London. Orket jeg virkelig å se enda mer? Så gikk vi heldigvis likevel. Min anbefaling blir da også: Har du en ledig formiddag, ettermiddag eller dag, så besøk Kew Gardens. Ikke bare får du et flott minne og mye inspirasjon. Du får også gå på myke plener og puste inn frisk, god luft, mens du kan la øynene hvile på grønt og vakre, levende former. Det gjør godt etter alt det grå i storbyen.

En passende vårtur

Det er enkelt å finne frem. Ta toget via Silverlink eller District line til Kew Gardens Station. Derfra er det noen minutter å gå til parken, og veien er godt merket. Køen inn var overraskende stor, selv på en ordinær hverdag tidlig i mai. Ikke la deg skremme av det, bilettørene er både effektive og hyggelige. Prisen er også overkommelig; 13 £ for en voksen.

Vel innenfor porten brukte vi noen minutter på å bestemme oss for hva vi ville se. Verdens største samling levende planter og 12 000 mål, rekker du ikke over på en dag. Fordi vi besøkte parken tidlig i mai, valgte vi oss Rhododendron Dell. På veien dit passerte vi Palm House, Rose Garden og Waterlily House. Vi spaserte under store trekroner langs Syon Vista, og fikk også med oss Azalea Gardens, Minka House og Bamboo Garden. Rododendrondalen viste seg å være et fint mål. Den inneholder over 700 planter, blant dem noen unike hybrider som kun finnes her.

Vår og sommer

På tilbakeveien valgte vi å gå langs Themsen. Elven var langt smalere enn ventet, mens trærne vi gikk under var tilsvarende store. Mitt tips blir; se opp. Trærne er høye og kronene flotte.

Fra februar til mai står vårblomstringen for fullt i store områder av hagen, med anslagsvis 1200 000 løker, blant dem hyasinter, påskeliljer og krokus. Kameliaen og magnoliaen blomstrer også på denne tiden, avløst av frukttrærne. Vårblomstringen utenfor Palmehuset er i tillegg et "must".

Om sommeren forandrer hagen seg fra uke til uke. Det starter med Liljehagen og så går det slag i slag både i parken og i veksthusene. Uansett når på sommeren du besøker Kew Gardens vil du finne blomster i alle stadier av blomstring.

Høst og vinter

Variasjonen blant parkens trær, fra spinkel lønn, til gamle giganter, er imponerende. Det samme er rikdommen i grønn-nyansene, fra det sarteste, sarte, via irrgrønt til mose- og dyp mørke grønn. En gang skal vi besøke parken om høsten. Den må være et syn verdt en hel Londontur alene. Høstfargeprakten fyller hagen i september, oktober og kanskje også i november. I tillegg blomstrer høstkrokus, syklamen og liljer. De delene av Kew Gardens som heter Duke`s Garden og the Woodland Glade skal være spesielt fine om høsten.

Så kunne man kanskje tro at vinterstid er hagen tom og kald. Men også fra november til februar er det blomstring, blant annet av vinterblomstrende kirsebærtrær og juleroser, eviggrønn klematis og snøklokker. "Holly in Love Lane" utgjør europas fineste samling av etablerte kristorntrær. Noen av dem er over 135 år gamle. Midtvinters bør de være verdt et besøk.

For hver årstid er det pekt ut spaserturer hvor du får med deg mye av det som er aktuelt nettopp nå. De sesongbestemte spaserturene er delt inn i en kort og en lengre versjon. Enten du velger den ene eller den andre, får du med deg mye. Be gjerne om anbefaling når du kjøper billetten, eller kjøp med deg Kew Gardens utmerkede, og vakre Suvenir Guidebok. Der er full av forklaringer, gode kart og vakre bilder.

Enestående bygg

Kew Gardens inneholder noen av verdens mest kjente botaniske bygg. De er storslagne og imponerende både fra inn og utsiden. Aller mest kjent er kanskje Palmehuset. Det er nok verdt en artikkel i seg selv, men vi valgte å ikke besøke det i denne omgang. Dagen ble bare for kort. The Temperate house er et annet storslått og vakkert drivhus. Byggingen ble påbegynt i 1859, og ferdigstilt i 1899. Det inneholder enestående samlinger palmer, te, tropiske amerikanske planter inkludert fuksia, og en australsk samling.

Andre bygg er "The Princess of Wales conservatory", "The Davies Alpine House", "The Evolution House" The Bonsai house", "The Waterlily House". I Kew er også flere spesialhager, en tietasjes kinesisk pagode, flere templer og en stor samling kunst. Dyrelivet er også slående. Her er først og fremst fugler og insekter av alle slag. Det er blant annet registrert 128 ulike fugleslag. Vi lot oss fasinere av en fargerik påfugl, som gjorde seg til for en tilskuerflokk. Uttrykket "noe for en hver smak" har sjelden vært så dekkende.

For barna

Og til sist; den botaniske hagen ønsker å vekke barnas interesse for naturen. De tar i mot skoleklasser, og har egne områder avsatt for de yngste. Mitt forslag for 3 til 9-åringer er å la dem leke i "Climbers and Creepers". Det er Storbritanias første, interaktive innendørs botaniske lekeområde og sto klart ved sesongstart sommeren 2004. Her kan barna blant annet klatre inn i en blomst for å lære om pollinering og se insekter bli "spist" av kjøttetende planter. Over 120 000 barn besøkte utstillingen det første året.

Treetop Walkway er en annen vinner. Det er en gangsti 18 meter over bakken, hvor små og store går innimellom trekronene, og får fugleperspektiv på det meste. Motpolen må være Badger Sett. En underjordisk tunell på en meters høyde, hvor barna får se hvordan grevlingen lever, sover og lagrer maten sin.

Mat, toalett og suvenirbutikker er også av første klasse. Utfordringen blir å få med seg alt. Min anbefaling er å besøke parken i flere omganger, jeg skal også dit til flere årstider. Avgjort.