Pollenallergikere kan reagere på mat

Årets bjørkepollensesong er i gang. Mange pollenallergikere vil i tillegg til å reagere på pollen, oppleve at de får ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker, skirver Matportalen.no

Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene (proteinene) i pollen ligner på proteinene i maten.

 

Ubehaget oppleves ofte som kløe og hevelser i munn, nese, på lepper og i halsen. Mer sjeldne symptomer er elveblest (utslett og kløe), astma og mage-tarmbesvær. Symptomene er oftest milde og ufarlige, men noen ganger kan legehjelp være nødvendig. Noen pollenallergikere får reaksjoner på mat kun i pollensesongen, men mange reagerer hele året.

Bjørkepollenallergikere er særlig utsatt for å få problemer med nøtter, frukt og grønnsaker som kryssreagerer med pollen. De kan for eksempel reagere på epler, pærer, kiwier, rå gulrøtter og hasselnøtter.

Mennesker med allergi overfor or og hassel kan reagere på de samme næringsmidlene som ved bjørkepollenallergi.

Det er imidlertid store individuelle forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker pollenallergikere reagerer på. Og det er viktig å prøve seg fram. Røde epler tåles for eksempel ofte bedre enn grønne epler, men ikke sjelden er det omvendt. Enkelte tåler epler når de er skrelt. Eplesortene er ulike med hensyn til hvor mye de inneholder av stoffene som allergikere reagerer mot, og med hensyntil om det er mest av stoffene ute ved skallet eller inne i fruktkjøttet. Det er også verdt å merke seg at de fleste tåler frukt og grønnsaker som er varmebehandlet (kokt, stekt, hermetisert osv.).

 
Mat som kan kryssreagere med pollen

Nedenfor finner du lister over næringsmidler som kan kryssreagere med pollen og gi pollenallergikere symptomer.

Listene kan brukes som en veiledning til hvilke næringsmidler du som pollenallergiker bør være oppmerksom på. Det er sjelden at man får symptomer på alle næringsmidlene som står oppført under hver hovedgruppe. Derfor kan du trygt spise frukt og grønnsaker som ikke gir deg symptomer, selv om de står oppført på listen. Dessuten kan du komme til å reagere på næringsmidler som ikke står oppført på listene.

 
Bjørkepollen

Bjørkepollenallergikere reagerer hyppigst på hasselnøtt og eple.

Næringsmidler som kan gi allergiske reaksjoner ved bjørkepollenallergi:

Frukt Grønnsaker Nøtter
Aprikos Gulrot Hasselnøtt
Plomme Potetskall (når poteter skrelles) Mandel
Fersken Selleri (både rå og kokt) Paranøtt
Kirsebær Valnøtt
Moreller
Kiwi
Nektarin
Pære
Eple

Gresspollen

Næringsmidler som kan gi allergiske reaksjoner ved gresspollenallergi:

Kornsorter (hvete, rug, bygg)
Linser
Bønner
Erter

Burotpollen

Burotpollen er først og fremst et problem på ettersommeren. Næringsmidler som kan gi allergiske reaksjoner ved burotpollenallergi:

Selleri (både rå og kokt)
Urtekrydder (som for eksempel anis, basilikum, dill, estragon, fennikel, karri, koriander, kummin, løpstikke, malurt, merian, oregano, paprika, sort pepper og timian)
Persille

Eksotiske frukter og grønnsaker

Noen pollenallergikere får uventet symptomer når de spiser rå eksotiske frukter og grønnsaker, for eksempel på reiser. Hvis du normalt har kraftige reaksjoner på mat, er det en god idé å forsyne seg med små biter av frukt og grønnsaker, inntil du vet at du kan tåle dem.

Gå til Matportalens temasider for Allergikere

Se også saken Bruk matallergiregisteret

 http://matportalen.no/artikler/2007/4/pollenallergikere_kan_reagere_paa_mat