SFT vil trappe ned overvåking av skogskader

Statens forurensningstilsyn (SFT) vil avslutte den intensive overvåkingen av skogskader som følge av langtransporterte luftforurensninger.

«De langtransporterte tilførslene av spesielt svovel, men også nitrogen har avtatt, og det er i dag ikke noen resultater som gir klare sammenhenger mellom luftforurensning og skogskader i Norge», skriver SFT i et brev til Miljøverndepartementet.

SFT ber Miljøverndepartementet om støtte for beslutningen om å avslutte sitt bidrag til intensivovervåkingen, som omfatter blant annet kjemiske analyser av jord og jordvann, nålekjemi og vegetasjonsregistreringer. SFT bevilget 715.000 kroner til dette formålet i 2008, men har på årets budsjett ikke satt av midler til denne overvåkingen.

- Ubetydelig effekt
Overvåkingsprogram for skogskader (OPS) bygger på en avtale mellom Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet. Resultatene av intensivovervåkingen rapporteres til et sekretariat i Genève, i henhold til Konvensjonen om langtransporterte luftforurensninger.

Men resultatene viser at effektene av luftforurensning er ubetydelige i forhold til andre ting som påvirker skogens helsetilstand. Andre faktorer - for eksempel klimatiske forhold og insektangrep - betyr langt mer for skogens helsetilstand enn langtransporterte luftforurensninger, skriver SFT.

Andre viktige behov
I brevet til Miljøverndepartementet gjør SFT oppmerksom på at dersom også landbruksmyndighetene kutter ut støtten til intensivovervåkingen, vil man stå igjen med den ekstensive overvåkingen, som omfatter registrering av kronetetthet og kronefarge på 1.671 skogflater.

SFT begrunner sitt standpunkt med begrensede ressurser og hensynet til andre viktige overvåkingsbehov innenfor temaene miljøgifter, klimagasser/klimavirkninger og kyst/hav.

Intensivovervåkingen som SFT ikke lenger vil delta i, foregår i produktiv granskog på åtte observasjonssteder. Disse er Birkenes i Aust-Agder, Nedstrand i Rogaland, Lardal i Telemark, Hurdal i Akershus, Voss i Hordaland, Osen i Hedmark, Kårvatn i Møre og Romsdal og Tustervatn i Nordland.