Potetål funnet i Østfold

Seks gårdsbruk i Råde i Østfold får ikke dyrke poteter på minst 30 år fordi det er funnet aggressiv gul potetål hos to av dem.

Potetcystenematode, som på folkemunne kalles potetål, smitter vanligvis med jord som blir overført via maskiner eller settepoteter. Siden bøndene som driver de to gårdene med smitte, også eier, leier eller driver i samdrift med andre, og dermed også bruker samme maskiner på hele arealet, vil karantenen gjelde for alle seks bruk.

- Utbrudd av potetcystenematode er alvorlig fordi nematodene kan ligge i dvale i jorda i veldig mange år, for så å vekkes til live igjen når det blir satt poteter i jorda. Derfor blir karantenetiden lang, normalt 40 år, sier førsteinspektør Katri Laubo i Mattilsynet.

- Det finnes ingen kjemiske midler som kan brukes til bekjemping av nematoden i jorda. Det er derfor viktig å hindre videre spredning og oppformering av denne aggressive typen av potetcystenematode, sier hun.

Støttegruppe
Råde Bondelag har opprettet en egen støttegruppe for dem som er berørt.

- Vi har opprettet et kriseteam, som i første omgang skal ta seg av henvendelser fra mediene. Bøndene det gjelder, ønsker ikke å stå fram, naturlig nok. Etter hvert vil vi hjelpe dem med å finne nye driftsformer, som gjør at smitten ikke bæres videre, sier bondelagsleder Arnt Johannes Hermansen til nationen.no.

Han mener det er nødvendig både med faglig og menneskelig oppfølging.

Dyre maskiner
De rammede potetprodusentene kan legge om til andre grønnsaker eller korn. Men de har opparbeidet mye kunnskap om potetproduksjon og har dyre maskiner, sier Tor Olav Aas ved Mattilsynets distriktskontor for Ytre Østfold.
- Det er ikke bare-bare å starte med purre når du har hatt potetproduksjon som hovednæring i alle år. Det er lettere å gå over til korn, men da må arealene være større for at det skal være noe å leve av, sier Aas.

I fjor fikk minst 15 bønder på Jæren forbud mot potetproduksjon etter funn av hvit potetål.