Utelys i vintermørke

Utendørsbelysning er praktisk og trygt i mørke kvelder. Det kan også være riktig fint.

Utebelysning må til for å lyse opp trapper, inngangsparti og området rundt garasjen. I tillegg til å heve sikkerheten, kan riktig plassert utendørs belysning også skape stemning i vintermørke. Dessuten gir det deg langt bedre anledning til å oppleve hagen innenfra.

Fremhev det vakre

Når vi planlegger plassering av utelamper, skal vi ta utgangspunkt i det samme som inne; Lyset skal ha et formål. Vi er inne det meste av året, hagen oppleves stort sett gjennom vinduene og vinterstid er det ikke så mye vi får se.

Ved å plassere lys ved dekorative busker, trær eller steiner i hagen, kan vi oppleve disse når vi vil. I mørke trekkes blikket vårt mot lyset. Derfor bør vi velge ut hagedetaljer vi ønsker å fremheve, og lyssett disse.

Bestem gjerne lyspunktene fra favorittplassen din i stuekroken, eller et annet sted hvor du oppholder deg mye innendørs. Når du så ser ut av vinduet, trekkes blikket ditt mot det vakre i din egen hage, fremfor lampen på naboens garasjevegg.

Alt med måte

Lys gir stemning, også i vinterhagen. Men for mye av det gode vil aldri bli bra. Om natten skal det ikke mye lys til før det virker sterkt.

Meningen er å bruke lys for å fremheve detaljer, ikke å lyssette hele hagen. Velg gjerne også lys som kan dimmes, slik at det kan lyse sterkest i overgangen mellom lys og mørke. Etter hvert som det blir mørkere, kan du dempe lyset. På den måten kan lyset fremheve detaljer i hagen også i skumringstiden, for eksempel en sommerkveld. Samtidig som det ikke blir for intenst i mørke.

Skal du lyse opp et tre eller lignende er det langt mer smakfullt å benytte flere små lyskilder som belyser nedenfra, enn en kraftig flombelysning som lyser rett mot treet.

Harmoni gjør susen

På dagtid skal utelampen synes så lite som mulig. Velg nøytral armatur som passer med stilen på huset og hagen, og plasser disse diskret. Utelamper trenger ikke å stikke opp av bakken rundt omkring i hele hagen. Begrens omfanget, og de du vil ha, kan bygges inn i terrassegulvet, i den nederste delen av kledningen eller i opptrinn i trapper.

Har du en oppbygd steinmur, bør ikke lampene festes på muren slik at de lyser ned på bakken. Sett lampene nede, tett ved siden av muren, og la de lyse oppover slik at de lyssetter denne. Det gir en helt annen opplevelse av muren.

Det finnes et vell av ulike slag armaturer; For plassering på eller i vegger, nedgravd, lyskastere og master. Noen er laget for å lyse vinkelrett ut fra bakken, noen lyser forsiktig oppover og det finnes undervannsbelysning for små og store vannspeil. Pass bare på at armatur og ledninger tåler vær og vind, og er laget for å være ute.

Sikkerheten først

Rimelige gjør-det-selv produkter kan gi kortvarig glede. Strøm i kombinasjon med vann er i tillegg farlig.

All fast installasjon skal overlates til fagfolk, også ute i hagen. Plasseringen av lyskilder henger sammen med ledningsføringer og transformatorer, derfor bør du rådføre deg med elektriker også i planleggingsfasen. Dessuten må ledninger graves ned på egnet, og helst merket sted, slik at ingen i vannvare graver tvers over disse. Det enkleste er å ta bilder av kabelen når den legges på plass.

Lag gjerne en egen dokumentasjonsmappe på pc-en, og bruk denne, så unngår du ubehagelige overraskelser!