Sen sommer i hagen

Etter late feriedager, varme, sol og nå også regn, har hagen godt av en tidlig høststuss. Er du heldig får du blomstring nesten helt til jul.

Sommerblomstene er gjerne hengslete og slitne etter en produktiv sesong. De kan erstattes av høstgeorginer, lyng eller krysantemum. Alternativet er å klippe dem ned og gi litt ekstra gjødsel. De mest vanlige, som margeritter og stemorsblomster, kan blomstre lenge enda. Disse klarer også noen få minusgrader når den tid kommer. Noen ganger er det tilstrekkelig å klippe vekk visne og skadde plantedeler, så blomstrer de i flere måneder til.

Forsiktig høstgjødsling
Roser og store stauder preger augusthagen. Lag gjerne buketter fra egen hage, for stauder som blomstrer har godt av å bli plukket. Det øker blomstring. Men rosene, som har blomstret lenge allerede, bør få ekstra gjødsel nå. Med mindre du har vært flink til å ettergjødsle i sommer.

- Tidligere het det at vi skulle slutte å gjødsle rosene midtsommers. Men i de mildeste delene av landet, hvor rosene kan blomstre til jul, bør de gjødsles lenger. Det sier Anne Klingsheim, daglig leder av BoGrønt Klingsheim as, i Sandnes.

- Friske, sterke roser klarer seg også bedre gjennom vinteren.
Nitrogenrik gjødsel gir økt vekst, det må unngås såpass sent. Anne Klingsheim har god erfaring med Algomin hagegjødsel til høstgjødslingen.

Sesongplager
Gjengangerproblem sensommerstid er innsekter og soppskader. Tiden er inne for en grundig hageinspeksjon. Små angrep av lus stoppes ved å sprøyte med litt rødsprit i grønnsåpevann. Knip også vekk blader og knopper med mye lus på. Er angrepet omfattende bør du kanskje sprøyte med gift. Klingsheim advarer mot ukritisk sprøyting, men anbefaler det likevel ved kraftige angrep av lus eller smålarver.

- Larvene sitter under bladene og kan være vanskelige å få øye på. Angrepet synes først som flekker. Larvene spiser klorofyllet, og får de være i fred, blir bladene gjennomsiktige, som rispapir. Larvene kan ribbe en plante fullstendig, og da blir den kraftig svekket før vinteren.

Hun anbefaler om nødvendig at vi tar med skadde blad til fagfolk for veiledning.
Soppskader kommer som regel i fuktig, kaldt vær. Kanskje vi slipper unna i år. Stråleflekksopp rammer gjerne rosene. Finner du gulbrune flekkete blad, så knip dem av, men hiv ikke bladene i komposten, da hjelper du soppen med å spre seg! Meldugg sees som et melislag på bladene. Såpass sent i sesongen er det i følge eksperten ikke grunn til å sprøyte ved et lite angrep. Er angrepet omfattende, kan det sprøytes. I motsatt fall satser vi på at god gjødsel gir helse og livskraftige planter.

Tenk på våren
Store, avblomstrede stauder kan ha godt av å bli delt nå. Og med mindre det blir veldig tørt, er august en grei flyttetid for staudene. Større planter og busker bør ikke flyttes på før varmen har gitt seg.

Har du lyst på noe nytt, bør du bruke anledningen til å plante roser, vintergrønt, frukttrær og prydbusker. Høysommervarmen er over og vi kan vente hyppigere regn, så behovet for oppfølging er mindre enn tidligere. Og i de fleste delene av landet er det enda lenge til kulden kommer. Sensommeren er også en god tid for å anlegge plen. Vår- og sommerstid kan det være fare for tørke. Den faren bør snart være over nå.

Husk også å nyte sensommerhagen!