matprat.no

Hvordan grille en kokk med perfekt resultat

Det syder og koker i Stavanger når tidenes første kokke-EM arrangeres i den europeiske kulturhovedstaden denne uka.

På menyen står det håpefulle kokker, marinert i egen nervøse svette, fra 20 nasjoner. Noen av dem kjemper for å komme seg videre til kokkenes uoffisielle VM, Bocuse d'Or i Lyon neste år. Andre har allerede kvalifisert seg og kjemper mest for ære og en dæsj berømmelse.

- Jeg er med for å vinne. Ingen andre plasseringer. Enten så vinner du eller så er du i bakevja, sier Norges deltaker, Geir Skeie (27) til NTB.

Kokken fra Fitjar i Hordaland er allerede klar for Bocuse d'Or i Frankrike neste år, takket være sterk norsk plassering av Sven Erik Renaas i Lyon fjor.
Nordstrøm og Espelid Hovig

Kokke-EM er på langt nær det eneste som skjer i Stavanger Forum denne uka. Parallelt arrangeres diverse mesterskap i alt fra østersåpning til vinservering. Det er også lagt inn to dagers matfaglig konferanse, Food for the future, med Arne Hjeltnes som konferansier.

Dit kommer blant andre kokke-VMs far, Paul Bocuse, og forteller om sitt «fast food-konsept», professor Claude Fischler snakker om hvordan miljø, bærekraft og sosialt ansvar påvirker den europeiske forbruker, mens kokk Bill Gallagher fra Sør-Afrika skal snakke om restauranter og kokkers betydning for trender.

Til konferansen kommer også Sveriges kjendiskokk, Tina Nordstrøm, for å snakke om norsk laks og norsk lam. Hun er bare en av de kjente skjermkokkene som inntar kulturhovedstaden: Nestor Ingrid Espelid Hovig, alltid morgenspreke Wenche Andersen og kjendiskompis Arne Brimi skal sammen med ni tidligere kokkeverdensmester følge med på Geir Skeies kokkekunster under EM.

Øver i bråk
Skeie ble kåret til «Årets kokk» i 2006 og 2007. Tirsdag 2. juli, på 28-årsdagen sin, entrer han scenen som førstemann ut på EMs andre dag. Det regnes som et bra startnummer: Sandnes-kokken Charles Tjessem vant med samme utgangspunkt da han deltok i kokke-VM i 2003.

- Det blir veldig spesielt å stå der foran et publikum som heier og bråker, med musikk og støy i tillegg. De siste gjennomgangene har vi øvd på rettene med bråk og musikk for å venne oss til det, sier Skeie.

Anne-Kat. Hærland og mesterkokk Harald Osa skal lede showet og trolig stå for noe av støyen.

- Jeg føler ikke noe press. Bare fra meg selv. Det er klart at pulsen vil ligge høyt mens det står på, men slik skal det være, sier Skeie.

Øver i garasjen
Til daglig jobber Skeie på Solvold i Sandefjord, men i et år har han øvd i garasjen i tillegg. Han har selv bygget om lokalet til et kjøkken identisk med det kjøkkenet han skal arbeide på i EM-finalen.

- Det er viktig for å venne seg til hvor alt er. Når det virkelig gjelder kan jeg ikke kaste bort tid på å lete etter kniver eller fomle med utstyr, sier han.
Nå kan han nesten lage rettene sine i blinde:

- Vi har hatt rundt 25 gjennomganger av menyen, og én til i Stavanger før konkurransen, sier Skeie.

Oppskriftene sine, med lam og laks, vil han foreløpig ikke dele med noen.
- Det blir noe bakt og noe stekt og så er det satset på litt tradisjonelle smaker, er alt kokken vil si.