I jordbæråkeren på tarifflønn

De er røde, saftige og smakfulle - og det er hundrevis av sesongarbeidere som plukker dem til tarifflønn. Det er blitt ryddigere forhold blant jordbærprodusentene.

 

- Egentlig har ikke tarifflønnen for plukkerne så mye å si. Hos meg har de tjent bra hele tiden. Det som har forandret seg er at sesongarbeiderne nå er blitt mer bevisst på hva de bør tjene på dette arbeidet, sier jordbærprodusent Per Isingrud til NTB

Fra sine jordbæråkre i Minnesund og Hafslund leverer han tidlige jordbær til kunder som til nå har måttet nøye seg med importerte bær, da i første rekke fra Belgia. Om noen uker kan han også få fram jordbær for levering fra «hovedsetet» på Kløfta.

Kjølig vær
- I år er det først og fremst Corona som er vår salgsvare, men foreløpig er det ingen store mengder på grunn av det kjølige været, sier Isingrud til NTB.
Han opplyser at noen av produsentene har fått framskyndet modningstiden på bærene ved å ha plattuneller over jordbærplantene, men at det ikke er noe han har satset på.

- Det er en vurdering vi har tatt. Vi har valgt å dekke til jordbærene med fiberduk, sier han.

500 tonn
I løpet av en jordbærsesong leverer firmaet til Isingrud rundt 500 tonn til dagligvarekjeden ICA, og er en av Norges største.
Hos Per Odd Gjestvang på Skreia er jordbærsesongen godt i gang. Han dyrker etter nyere metoder i tunnel og potter, men driver «smått» i forhold til Isingrud. Gjestvang har ni plukkere på gården og han oppgir at disse tjener mellom 90 og 120 kroner timen på akkord.

- Uten problemer
- Vi driver ryddig her hos meg og jeg har flere ganger hatt Arbeidstilsynet på besøk uten at det har vært problemer, sier Per Odd Gjestvang.
I fjor var den totale norske jordbærproduksjonen på mellom 12.000 og 14.000 tonn. Rundt 6.000 tonn gikk til engrossalg og en like stor del til direktesalg fra gårder og utsalg. 1.000 tonn ble levert til syltetøyproduksjon.