Ferievannet

Nesten for ofte sørger naturen selv for vannet hagen trenger. Andre ganger må vi bistå med vanning. La oss forberede hagen på en deilig, varm og tørr sommer!

Alt som vokser trenger vann, men noen vekster trenger mer enn andre. Tar vi hensyn til vannbehovet når vi bestemmer hvor de enkelte plantene skal stå, reduserer vi arbeidet for oss selv og bedrer livet og vekstkraften til plantene. Men uansett hvor smart vi planter, kan det bli så tørt at hagen trenger vanntilførsel. Og blomster i krukker må tilføres vann rimelig ofte, med mindre det regner jevnt hele sommeren.

Ferieredningen kan være automatisk vanning med nedgravde slanger og spredere som kommer opp fra plenen, mikro drypp eller siveslange. Med mindre du får hjelp av naboen, selvsagt.

Litt til hver
Jevn fukttilgang til blomster- og grønnsaksbed, steinparti, krukker og drivhus, kan du få ved å investere i et dryppsystem. Løsningen egner seg enten du skal på ferie eller ei, for selv når vi er hjemme, kan det være vanskelig å få vannet en omfangsrik krukkesamling.

Dryppsystemet består av flere slanger, fra slangene går det fordelingsrør til hver krukke, plante eller bed. Vanningen skjer automatisk og jordens fuktes med små spredere eller dryppmunnstykker. Velg et system som tar hensyn til at forskjellige planter har ulikt behov for vann og næring. Vanningssystemet kan styres av en timer eller være koplet til en regn- eller fuktsensor.

Vann nedenfra
Nedgravd svetteslange har vi hatt noen år. Nå er det kommet en selvrensende svetteslange med munnstykker, rotbarriere og trykkutjevningssystem som gir jevnt trykk i hele slanges lengde. Svetteslangen kan legges på toppen av bakken og dekkes, for eksempel med bark, eller graves ned. Systemet egner seg i bed, ved bærbusker, rosebeplantningen og mindre plener. Og på torvtak, dersom du skulle ha det.

- Nedgravd vanning har også en praktisk fordel. Roser får lett meldugg dersom de vannes på bladverket. Derfor bør de tilføres vann direkte i jorden, forklarer Jostein B Jåthun, gartner ved Sandved Gartneri i Sandnes.

- Unngå gjerne bed inntil husveggen. Der er det god drenering og lite regn. Det er langt bedre å ha gangstien inntil husveggen og bedet mellom denne og plenen.

Automatisert system
Gartneren foreslår også at vi dekker naken matjord med gress etter plenklippingen. Jorden kan også dekkes med fiberduk, dekkbark, halm eller annet. Dekkmaterialet holder på jordfuktigheten og begrenser ugressveksten.
Plenen bør ikke vannes i tide og utide. Hyppig vanning hindrer gresset i å utvikle dype røtter, så blir plenen mer sårbar mot tørre tider. Men, har du sandjord og en sørvendt plen, kan vanning likevel være på sin plass. Nyheten for små flater er nedgravd dryppslange, i større plen kan spredersystem som er gravd ned med pop-up spredere være løsningen. Begge styres av tidsinnstilt automatikk.

Med forbud
I de varmeste og tørreste delene av landet er det ikke uvanlig med vanningsforbud. Hvis hagen din ligger i et område hvor du vet at vanningsforbud forekommer hyppig, kan det være lurt å tilpasse hagen til tørre tider.

- Unngå plen i sørvendte skråninger, og unngå å klippe plenen helt kort. Pass også på at du ikke vanner plenen i utide. En plen som er vandt med å tørste vil utvikle lange røtter som går dypt for å finne vann.
- Lett sandjord holder dårlig på vannet. Hvis du skal anlegge plen fra starten av, bør du sørge for å blande inn litt kraftigere matjord.
- Store, skyggefulle trær beskytter det som vokser under dem. Men velg trær med røtter som graver seg godt nedover, slik at ikke trerøttene stjeler vann fra gresset.
- Ikke anlegg bed inntil husveggen. Der er det god drenering og lite regn.
- Velg tørketålende blomster og planter.
- Plant vannkrevende blomster i krukker.
- Dekk jorden med gressklipp eller bark.

 

Vanntips til feriefolket:
* Fyll en halvannen liters brusflaske med vann, sett den på høykant i blomsterkrukken så trekker plantene til seg det vannet de trenger.
* Unngå hyppig skvettvanning. Ofte og sparsom vanning stimulerer ikke røttene til å vokse seg nedover, og grunne røtter øker behovet for vanning. Vekster med gode røtter klarer seg lengre på egen hånd.
* La det være litt plass til vanning i krukkene, ikke fyll på for mye jord.
* Vurder automatisk vanning hvis du anlegger ny hage.