Ny soppsykdom dreper asketrær

En ny og meget alvorlig soppsykdom som rammer ask er kommet til Norge. Ekspertene ved Bioforsk på Ås frykter at soppen skal utrydde den fine tresorten i områder som angripes.

I andre europeiske land har spredningen være eksplosiv. I Danmark har sykdommen spredt seg over hele landet, og også i Sør-Sverige har soppen festet grepet.

- Foreløpig er sykdommen her i landet bare identifisert i Østfold. Det skjedde så sent som i mai. Men jeg har sett symptomer også andre steder på Østlandet, for eksempel på Jessheim i Akershus, sier Venche Talgø ved Bioforsk i Ås til NTB.
Etter en tur til Rogaland i begynnelsen av mai kunne Talgø konstatere at sykdommen ennå ikke hadde slått til der.

Sannsynligvis har den truende sykdommen kommet inn i landet gjennom planteimport, mener bioforskeren.

Gamle kroner - unge trær
Den nye plantesykdommen skriver seg etter alt å dømme fra soppen Chalara fraxinea. Soppen angriper askeskuddene og fører til at kronen i gamle trær visner og at ungtrær dør helt ut.

Alvoret i situasjonen kunne Venche Talgø konstatere ved selvsyn etter et besøk ved en planteskole nord for Hamburg nylig. Der har samtlige småtrær dødd ut.

- Jeg tviler på at det er mulig å plante friske trær som overlever i det området. I verste fall kan dette føre til utryddelse av asken i større eller mindre områder, sier forskeren.

Plutselig
Forskerne kan ikke si hvor sykdommen har kommet fra, men plutselig dukket den opp i store deler av Europa for et par år siden. Det første landet som ble rammet var Polen, i 2006. Selve soppen som nå har slått ut i sykdom har vært observert siden 1990.

- Sykdommen forekommer rundt hele østersjøområdet. Men også i Østerrike jobber forskere med problemet. Det er ikke unaturlig at sykdommen nå også har kommet over til Østfold. Nå gjelder det å begrense utbredelsen, sier Talgø.
Her i Norge er det plantet en del ask i offentlige grøntområder. Blant annet har Statens vegvesen benyttet ask i veiskjæringer.

- Disse trærne er jo importert og kjøpt inn fra planteskoler. Vi er redde for at det har bidratt til å bringe soppen inn og spre smitten. Det vi nå frykter er at den skal spre seg og angripe skogen. Norsk institutt for skog og landskap er inne i bildet.

Tiltak
Det viktigste tiltaket mot sykdommen er nå grundig kontroll av asketrær som importeres til videre dyrking. For å unngå spredning må ingen flytte planter fra infiserte områder til områder der asken står frisk, formaner forskerne.

- Det er all grunn til å tro at det ikke bare er Østfold som er rammet på Østlandet, så vi må være på vakt. Det er svært viktig at det ikke kommer inn infisert plantemateriale i friske områder.

På lengre sikt blir det trolig svært viktig å finne fram til eventuelle asketrær som er resistente mot sykdommen. Selv om bruk av soppmiddel vil vise seg å være effektivt, er det uaktuelt både i grøntanlegg og skog, sier Venche Talgø.

Les mer her