Oldemors hage - nytt tilbud til demens-rammede i Oslo

Oldemors hage åpnet i Botanisk hage på Tøyen torsdag 12. juni. Hagen er et unikt tilbud til Oslos demensrammede og deres pårørende.

 

 

Deler av Oldemors hage er tilrettelagt som en sansehage for personer med demens. Forskning og praktisk erfaringer har vist at sanseopplevelser (sansestimulering) i en tilrettelagt hage (sansehage, veranda eller terrasse) kan bringe fram minner og bidra til at demensrammede kan uttrykke seg både verbalt og følelsesmessig.

I Oldemors hage inviteres besøkende til å nyte synet og duften av gamle hageplanter som iris, peoner og syrin. Hagen har også lysthus, vannpost og koselig stakittgjerde vi kjenner fra vår barndoms hage. Sansehagedelen er anlagt i samarbeid med GERIA, Oslo kommunes ressurssenter for demens og alderspsykiatri.

Oldemors hage tar vare på og viser fram gamle hageplanter fra Østlandsområdet. Plantene har vært delt, flyttet, byttet og gitt som gaver mellom folk og har dermed fått en historie. De gamle hageplantene står i fare for å forsvinne, nå tas de vare på i Botanisk hage.

Bevarer hagekulturarven
Samlingen inngår i en nasjonal satsning for å bevare gamle stauder, roser og andre pryd-planter, som er en viktig del av den norske hagekulturarven. Disse gamle plantene, som trofast har prydet hager, kirkegårder og parkanlegg i mer enn 50 år, er i ferd med å forsvinne fordi de erstattes av plener, nyere planter, eller nedbygges av bygg og veier.

De gamle hageplantene er hardføre, og har egenskaper som mangler i moderne sorter som selges i dag. Hvis de ikke tas vare på, vil en stor del av det biologiske mangfoldet innen kulturplanter være borte for alltid. Det samme vil den rike kulturhistorien som er knyttet til disse gamle prydplantene. Oldemors hage tar vare på plantearven i samarbeid med Norsk Genressurssenter.

Informasjonsbrosjyren Oldemors hage kan bestilles på geria@radhuset.oslo.kommune.no

Den vil bli distribuert til byens sykehjem i løpet av juni.

Historiske stauder til sykehjem i Oslo
Som del av samarbeidet om Oldemors hage, vil Botanisk hage årlig dyrke fram et utvalg historiske planter til sykehjem i Oslo. I 2008 får sykehjemmene tilbud om følgende historiske stauder: Hageaurikkel, båndgress og kleimeasters.

Opplæringsprogram og nettverk for individualisert bruk av sansehage
GERIAs opplæringsprogram i individualisert bruk av sansehage tilbys helsepersonell i Oslo som vil lære mer om bruk av sansehage som miljøtiltak i sitt arbeid med demensrammede. Deltakerne kan etter fullført kurs bli med i nettverk for sansehage.

For mer informasjon kontakt GERIA på geria@radhuset.oslo.kommune.no