Fin og funksjonell hyttehage

Hyttehagen bør være stedstilpasset. Tilpass også hagen til dine ønsker. Da får du en ferieplass hvor du trives i uterommet.

Vi er på besøk i en hyttehage i Ryfylke sammen med hagedesigner Marit Tveitevoll. Hytta ligger lunt og solvent til like ved fjorden. Hyttehagen er romslig, og har både utsikt og brygge. Eierne stortrives, men ba likevel om hagehjelp.

Ferieboligen ligger forholdsvis høyt i terrenget, og utenfor stuen er en romslig og solrik veranda. Ulempen er at nivåforskjellen mellom verandaen og plenen nedenfor er så stor, at resten av hagen forblir ubenyttet. For å hindre ulykker, er det satt opp rekkverk. Dette tar dessverre av utsikten, og virker i tillegg som stengsel mot resten av hagen og naturen utenfor. Plenen er stor, men brukes sjelden og virker uryddig. Tomten har enestående utsikt, men høye grantrær mot sørøst skygger for sola.

Gode overganger
- Her trengs opprydning og innstramming, sier Marit Tveitevoll bestemt.
Hun foreslår noe så drastisk som å rive verandaen og bygge ny terrasse, litt kortere og litt lavere.

- Hytteeierne ønsker stor terrasse med plass til mange. De trenger ikke en sitteplass høyt oppe i lufta, argumenterer hun.

Den nye terrassen vil hun legge ned mellom bergnibbene som nå er under treplattingen. Tre-fire trappetrinn skal lede ned fra stua til den nye sitteplassen. En annen trapp i full bredde vil så føre derfra og ned til plenen. Dette blir en god sittetrapp, nesten som en tribune, med fem - seks trappetrinn. På nivå med plenen lages en ny større terrasse, med god plass til langbord.

- Ikke se på trappen som en transportetappe. La trappen bli et visuelt element, som både er god å gå i og å sitte i, tipser hun.

På lag med naturen
Fra den store sitteplassen nede på plenen er det god kontakt både med de som eventuelt sitter i trappen, på den øverste terrassen og i stuen. På plenen er det også lunere enn oppe i høyden.

- Når vi bryter opp nivåforskjellen i flere etapper og flytter sitteplassen ned, trenger vi ikke lengre det stengende rekkverk. Uten rekkverk får vi dessuten mer utsikt, også innenfra, argumenterer designeren.

- Hytta er fra 1975 og vi fornyet plattingen i fjor. Men jeg må innrømme si at jeg er enig med Marit, bekrefter hytteeieren. Han kommer til å følge hennes råd, men vil nok starte med selve hageforslagene.

Det største hageinngrepet er å fjerne de store granene.

- Når de er nede skal hytteeierne vente med å røre jorda, til de ser hva som dukker opp. Urørt natur er vedlikeholdsfri, men begynner de å grave, kommer ugresset inn, forklarer Tveitevoll.

Hun foreslår også at det plantes hegg for å skjerme mot innsyn og vind, og ytterst i plenen, hvor de allerede har rotet i jorda, kan de plante inn blomstrende busker. Tveitevoll foreslår også en rad med rododendron ytterst på plenen, den vil danne skille mellom hagen og naturtomten. Innenfor skal det være plen og nytteplanter, utenfor forblir naturen som den er.

I plenen er to flotte steiner. Stein er vedlikeholdsfri og lun i sola.
- Plant bringebær ved den ene og flytt blåbærbuskene til den andre. Dette blir attraktive bærsted for barnebarna.