Ta vepsebolet nå

Har du et lite vepsebol på loftet nå, vil det trolig ha vokst seg stort på sensommeren. - Fjern det nå, så slipper du å ringe oss i august, sier Stein Norstein i Anticimex.

Hvis du har lagt merke til en viss trafikk av veps under takskjegget, ute i garasjen eller inn og ut av vedskjulet, kan det lønne seg å følge med. Ser du vepsen krype inn mellom plankebordene, har du trolig fått deg et vepsebol.

- En smart måte å spare seg for masse veps og bry senere på sommeren, er å fjerne vepsebolet nå. I mai og begynnelsen av juni er bolene ennå så små at du fint klarer å fjerne dem selv, sier biolog og fagsjef Stein Norstein i Anticimex.

Tidlig på sommeren har vepsebolene som regel bare rukket å bli fem-seks centimeter i diameter og inneholder få veps.

- Er sommeren varm og god, kan bolene vokse seg store som fotballer, og da svermer vepsen inn og ut av bolet i så store mengder at det ikke er anbefalt at amatører går løs på dem, sier Norstein.

Han råder folk til å ta seg en tur opp på loftet for å inspisere.

Vepsesamfunnene er ettårige. Gamle bol bør fjernes selv om de er forlatt, da er det lettere å identifisere nye bol senere.

- Ser du et nytt, lite vepsebol er det enkleste bare å slå det flatt med en bred planke. Eventuelt kan du ta en plastpose rundt det, skjære det av og raskt lukke igjen posen. Deretter legger du posen i fryseren, sier Norstein.

Selv om det er liten trafikk i bolene nå, bør allergikere overlate jobben til familie eller venner. Det samme kan være lurt dersom du, som veldig mange nordmenn, er redd veps.

- Et vepsestikk er vondt, men giftmengden er så liten at den ikke farlig hvis du ikke er allergisk. Likevel er mange livredd veps. Det psykiske ubehaget ved å ha veps på konstant besøk er grunn god nok til å fjerne vepsebolet, sier biologen fra Anticimex.

Et ekstra sikkerhetstiltak mot vepsestikk, er å fjerne bolet om kvelden eller natta. Da er de fleste vepsene inne i bolet. Veps er også mindre aktive i lavere temperaturer.

I fjor registrerte Folkehelseinstituttet 785 bekjempelser av veps foretatt av skadedyrfirmaer. Nesten halvparten av dem ble gjort i august.

- Sist sommer var kjølig og fuktig svært mange steder. Vi hadde lite å gjøre i forhold til tidligere år. Temperaturen i ukene framover vil ha mye å si for om vi får det travelt i august og september i år, sier Norstein.

2007 var første året antall oppdrag på landsbasis ble samlet av Folkehelseinstituttet.

Når proffene fra Anticimex og andre skadedyrsfjernere kommer, stiller de ofte i full mundur, med vepsehatt og sprøyte. Andre tar på seg gassmaske.

Sprøyten stikkes inn i vepsebolet og vepsen får en dusj av sprøytemiddelet, som den dør av.

- Giften virker så hurtig at en veps faller til bakken dersom du sprøyter det på den når den er i lufta.

En annen måte å paralysere og drepe vepsen på, er å fryse ned hele vepsebolet.