Lettstelt skråning

Skråninger skal være lettstelte – etter noen år - nydelige blikkfang og kanskje gi en snev av sommersmak – et bær. Her deler vi noen gode råd. 

Er du blant de mange heldige som har en god skråning på tomten og ikke helt vet hvordan du skal få den pen, lettstelt og kanskje bitte litt anvendelig, er du ikke alene. Skråninger kan ofte by på utfordringer som mye ugras og lite stabil jord. Plendekke er sjelden å anbefale når skråningen er bratt og vanskelig å klippe. Samtidig er en skråning et flott areal for planter, og mot sør/sørvest - en super plass for frukt og bær.

Gjør den lettstelt! Suksessfaktorer er ugrasfri jord, god jord og at du velger planter som raskest mulig dekker bakken og dekker godt slik at nytt ugras ikke får vekstvilkår. Velg også planter som er hardføre nok og egnet for klimaet der du bor slik at ikke enkelte dør ut årevis og skaper større og mindre hull i plantingen. Så fort det blir et hull i plantingen kommer lyset ned til bakken, og nytt ugras finner feste.

Godt forarbeid
Aller først former du skråningen. Deretter er det en ting som gjelder: Bli kvitt alt rotugras før du begynner å plante! Du er godt tjent med å gjøre denne jobben solid. Flere metoder fører fram: Dekk skråningen godt med ugrasduk, hold det helt tett langs alle kanter og få god overlapping i alle skjøter, et par sesonger slik bør gjøre monn. Du kan også kombinere dekking med et ugrasmiddelugrasmiddel som inneholder aktivstoffet glyfosat. Hvis du velger å sprøyte, følg sikkerhets- og bruksanvisningen nøye.

Raskt nytt dekke
Når den er helt ugrasfri, er tiden inne til å plante. Velg planter som dekker godt og raskt og som er sunne og friske, ikke angripes og svekkes av sykdommer eller som lett dør og settes tilbake av en god vinter.

E-plantene er valgt ut med dette i tankene. Planter merket med E-planteoblat er ganske nylig kommet for salg i et utvalg av landets hagesentre og er planter valgt ut etter noen få hovedkriterier:
• Klimatilpasning
• Sunnhet
• Prydverdi
• Bruksegenskaper

Arbeidet med E-plante startet først og fremst med tanke på å bedre etablering og overlevelsesevne i større beplantninger som langs veier og industriområder etc. I slike områder ønskes lite vedlikehold og god vekstform, og raskt jorddekke er helt essensielt. Overført til hage, er dette et perfekt utvalg til skråning når målet er en latmannsskråning.

E-planter er sikre, gode valg
Velger du en E-plante og følger anbefalt planteavstand for valgte planter, samt følger opp med stell de første par årene, premieres du med en frodig lettstelt skråning etter 2-4 år og i mange år framover.
For å sikre framtiden ytterligere, kan du dekke skråningen med ugrasduk og plante i denne og der det ikke er altfor bratt - dekke med bark. Gjør du det, gjenstår bare å stimulere plantene til bryting de første par årene med beskjæring og så bør du ha en tettvokst, lettstelt skråning.

Er det for bratt til dekking eller enkelt ugressarbeid de første årene, kan du lage terrasser i skråningen. Terrassér akkurat slik det passer din tomt: i stier/og trapper, naturlikt og mykt fordelt i skråningen eller mer tradisjonelt; i lange terrasser fra en ende til den andre slik vi kjenner det fra mange hager og ikke minst fra bl.a. drue- og olivendyrking sørover i Europa.

Igjen må det være ugrasfritt, herfra er det tid for lek med planter, først på papiret, det kan være lurt.

Plantevalg
Det blir ofte penest og best resultat hvis du bruker mange av samme planteslag sammen i større felt. Det er heller ingenting i veien for å benytte en og samme plante i hele skråningen. Skråningens beliggenhet og din egen smak er bestemmende for dette.

Ved terrassering er det gjerne naturlig å variere mellom terrassene, men holde én og samme innenfor samme terrassefelt.

To hovedformer for beplantning er å
1. variere i større felt av noen utvalgte planteslag i hele skråningen, eller
2. velge en lav busk som bunndekkeplante og som raskt dekker bakken og hindre ugraset og deretter skape variasjon med enkeltstående planter, trær, busker eller klatreplanter som både representerer en stor prydverdi og som strekker seg opp i en helt annen høyde enn buskene som gir bunndekke.

Glede hele sommeren
Variér mellom noen ulike planteslag, blomstringstid, bær og høstfarger. Eksempler på busker som har forskjellig prydverdi og som dekker svært god og dermed egner seg godt til skråning er buskmure ´Fridheim´E, blåleddved ´Kirke´, rødkornell, skjermleddved, sargenteple, bjørkebladspirea ´Tor´, japanspirea ´Norrbotten´, svartsurbær Moskva E og rognspirea ´Maia E.

Jeg har unnlatt rosene. I E-plantesortimentet er det flere, flotte buskroser og med god dekkevne og fantastisk stemning. Disse egner seg også godt, men alle busker med torner må benyttes med den viten at de er svært ubehagelige å bevege seg inne i blant. Dersom skråningen terrasseres, eller på annen måte deles inn i mindre områder, har du bevegelsesareal mellom områdene og det burde kunne gi fine muligheter for et par rosefelt.

Strukturbeplantning i rent bunndekke
Velg deg en lav busk ca 1 meter eller lavere ferdig utvokst, som japanspirea ´Norrbotten´E, buskmure ´Fridheim´E, bjørkebladspirea ´Tor´E og bruk planten over hele skråningen, kun avbrutt med innslag av trær eller høyere busker som kuleasal `Fastigiata´E´, sibirlønn eller einer Oskeladden´.

Skulle jeg foreslå en mix, tror jeg bjørkebladspirea som bunndekke og krydret med innslag av prydeple ´Dolgo´ og einer Oskeladden´ kunne vært stilrent, nøytralt til tross for sin blomsterrikdom og flott. Ønsker du andre farger enn hvitt, er det og en lekker kombinasjon med buskmure ´Fridheim´E som bunndekke, den blomstrer i ett fra juni til vinteren setter inn og er utrolig takknemlig. Inne i blant disse kan du skape variasjon med einer Óskeladden´.

Småbiota er vintergrønn og ikke så stikkete som norsk einer, og veldig tett. Derfor holde vi en knapp på den som god bunndekke til skråning. Men igjen, har du mindre felt, så gjerne einer. Nå kan du krydre med mye; gi det farger bruk klematis, prydeple ´Dolgo´ eller hjertetre frøkilde Gøteborg E.