Beplante skråning

Hjelp vi har en skråning som gror ned av ugras, hva kan vi gjøre? Den har aldri vært beplantet.
Håkon B., Trondheim

Det er svært sjelden jeg anbefaler bruk av sprøytemidler i privathager, men dette må være av de få tilfeller jeg mener det bruk av sprøytemidler kan være riktigste utvei.. Du kan unngå det ved å dekke hele området med svart du og la det ligge slik over denne sesongen. Men pass på at det ikke er noe åpning for lys i det hele tatt. Nå klarer imidlertid noen ugras å trenge seg gjennom det meste av dekker, også asfalt, og en kombinasjon med sprøyting er likevel å anbefaler. Glyfosat eller Roundup er det som vil være anbefalt i et slikt tilfelle. Følg anvisning på pakken, det er viktig.

Jeg gjør dette gjerne to år på ras for å være sikret at alt rotugras er fjernet, hvis ikke er du raskt tilbake til kaoset. Vil du ha en fin skråning i mellomtiden, så plant blomkarser i skråningen - og da gjennom dekket. Dette vil fylle skråningen i løpet av juli måned og glede både dere og omgivelsene hele ettersommeren og høsten.

Ved nyplanting, så legg ny duk og velg planter som dekker arealet fort. Noen planter er meget tettvoksende og kan dekke en skråning i løpet av halvannet til to år, sjekk bl.a. ut plantevalget under eplant.no, og spør deg også til råds om plantevalg i hagesentrene. Plant i den svaret duken og dekk godt med et 5-10 cm lag med flis eller bark på toppen. Nå bør denne skråningen være grei å vedlikeholde.

Bergljot Gundersen