Skal du få en flott plen, må du gjøre et skikkelig forarbeid, råder hageeksperten. 

Hva skal jeg gjøre med den gamle plenen for å få den fin?

Hei, vi har kjøpt oss et gammel hus, og her der det en gressplen som trenger litt stell. Den er forsåvidt grei, men ganske ujevn med en del dumper og gresset er ikke like grønt og fint overalt. Litt mose innimellom, men ikke veldig mye.

Hva bør jeg gjøre for å få en grønn og jevn plen? Holder det å legge på et lag med ny jord, få dette jevnt, tromle og så? Eller bør det freses opp? Er ikke noe ugress, røtter eller slike ting så vidt jeg kan se.

Med vennlig hilsen Espen

Hei Espen

For at du skal få det beste resultatet, ville jeg gått grundig til verks. Det er kanskje en stor jobb, men tenk da på at du slipper både småjobber hvert år og ikke minst irritasjoner.

Jeg ville frest opp, blandet opp jorden med litt sand/grus - for å få en jordstruktur som "puster". Så ville jeg valset slik at overflaten blir jevn og fin og sådd eller lagt ny plen. Valser du ikke, vil det igjen danne seg groper.

For å få en fin, grønn plen bør du passe på å vanne godt den første tiden, slik at den etablerer seg godt og gi næring (for eksempel Blåkorn) - du skal ikke kalke.

Når plenen er etablert, skal du tilføre kalksalpeter to ganger innen St. Hans - første gang når sneen er smeltet og det er tørket slik at du kan gå på gresset, andre gang første halvdel av juni.

Når du snakker om mose, er det også et spørsmål om du for eksempel har en tett hekk rundt hagen. Husk at mose trives på sur jord og at sur jord ofte dannes på grunn av  vannansamlinger og/eller skygge. Hvis du, som mange, har en tujahekk i nærheten av der mosen danner seg, ville jeg klippet de nederste grenene på hekken, slik at du får lufttilførsel. Det trenger ikke være mer enn 10-15 cm, men det gjør at forholdene for mosen blir mindre behagelige - i tillegg vil heller ikke sniler finne overnattingssteder der og må gå andre steder.

Jeg ønsker deg lykke til og husk at skal du så plen, kan du allerede nå gjøre det (såfremt sneen er smeltet og jorden er tørket opp) og frøene vil spire når den rette temperaturen kommer.

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

https://kurs.hageplanlegging.no