Vil tujahekken overleve?

Hei, jeg har en tujahekk som er ca to meter høy over et bed. Bedet går fra gressplenen opp til tujahekken og er ca tre meter bredt.

Jeg ønsker å fjerne ca to meter av bedet for å utvide gressplenen.Vil tujahekken overleve dette?

Hilsen Henrik

Hei Henrik

Hvis jeg forstår deg rett, ligger bedet i en skråning hvor det er tre meter fra topp til bunn og at du vil kutte inn i denne skråningen med to meter, slik at det kun er ca en meter igjen fra toppen og bort til der du ønsker skråningen fjernet.
Tujaene har et nettverk av røtter som vokser i alle retninger og du vil fort komme til å kunne skade røttene som ligger ned mot der du vil skjære skråningen inn til, og trærne vil kunne bli skadet.
En skånsom metode når det gjelder endrede forhold for trær, er å rotbeskjære det første året og flytte det neste. Da skjer det, at de røttene som er skåret over (for eksempel med en skarp spade) vil danne nye sugerøtter som vil være istand til å kompensere for opptakssvinnet på innsiden av der du har skåret, slik at de det påfølgende år har mange nye røtter som er sterke og vil supplere treet med næring og væske - i motsetning til skadede røtter som utsettes for stress og kanskje luft.
I ditt tilfelle vil da Tujaene dine ha klart å kompensere for tap av lange røtter som har skåret vekk i forbindelse med å grave deg inn i skråningen, hvis du da tar "innhugget" påfølgende år. Jeg regner med at du må sette opp en støttemur av et eller annet slag, hvis skråningen re høy?
Dette er nok den beste løsningen, hvis du vil gjøre det skånsomt og beholde den fine Tujahekken. Graver du deg rett inn og skader rotsystemet samtidig som du stresser trærne med mye omrokkeringer, vil de sannsynligvis miste futten og kunne bli rimelig stusselige, hvis ikke dø.
Håper du har tålmodighet til å ta det i to omganger. Jeg ønsker deg lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no