<p>BLOMSTERPRAKT: Slottsplassen er pyntet til kongelig 80-årsfeiring tirsdag 9. og onsdag 10. mai. Foto: Svanhild Blakstad</p>Det er duket for dobbelt kongelig bursdagsfest, når kongeparet feirer sine 80-årsdager 9. og 10. mai. Foto: Svanhild BlakstadUteområdene ved Slottet er pyntet til kongelig bursdagsfeiring 9. og 10. mai. Foto: Svanhild BlakstadKongeparets 80-årsfeiring vil prege Oslo tirsdag og onsdag. Uterområdene ved Slottet er blomsterpyntet til feiringen. Foto: Svanhild BlakstadKongeparets 80-årsfeiring vil prege Oslo tirsdag og onsdag. Foto: Svanhild Blakstad

Kongeparet feires i to dager

Kongeparets 80-årsfeiring vil prege Oslo tirsdag og onsdag.

Kongen fylte år 21. februar, mens dronning Sonjas dag er 4. juli. Jubileet feirer de sammen 9. og 10. mai. Da er det ventet storinnrykk fra Europas kongehus til Oslo, med anslagsvis 30-40 kongelige gjester fra ulike deler av Europa.

Kongeparets 80-årsfeiring vil prege Oslo tirsdag og onsdag. Uterområdene ved Slottet er blomsterpyntet til feiringen. Foto: Svanhild Blakstad

Krone-is og bursdagssang

Selve feiringen starter på Slottsplassen tirsdag kveld. Der blir det drilloppvisning av Hans Majestet Kongens Garde og sang og musikk med Soul Children. Servering blir det også – og på menyen står selvsagt Krone-is – så langt lageret rekker, går det fram av kongehusets nettside.

Klokken 18.30 kommer kongeparet ut på slottsbalkongen sammen med mange av sine kongelige gjester, og det er da folket får anledning til å synge bursdagssangen for jubilantene. Arrangementet på Slottsplassen avsluttes med at skuespiller Bjarte Hjelmeland vil lese en monolog for kongeparet.

Senere på kvelden er det gallamiddag på Slottet.

Kongeskip og fyrverkeri

Onsdag er det lunsj på kongeskipet Norge for de kongelige gjestene, som reiser ut fra Honnørbrygga. Det danske kongeskipet Dannebrog er base for den danske kongefamilien under feiringen, og vil ligge ved kai ved Akershus.

Onsdag kveld blir det en ny mulighet til å se de kongelige når de kjører i kortesje fra Slottet til Operaen, der det blir festmiddag. Festmiddagen er regjeringens gave til kongeparet, og statsminister Erna Solberg er vertskap for 80-årsjubilantene og 300 gjester.

Langs ruta kortesjen skal kjøre, blir det sang og musikk. Et barne- og ungdomskor vil synge på Universitetsplassen, Høybråten skolekorps spiller der Kirkegata krysser Karl Johan, og Ullevål skoles musikkorps skal spille på Jernbanetorget.

Utenfor operaen vil det være både dans og musikk. 1.000 publikummere slippes inn på operataket fra klokken 16.

Etter at festmiddagen er over, blir det festfyrverkeri utenfor Operaen. NRK vil sende direkte fra festlighetene både tirsdag og onsdag kveld.