<p>TA MED PÅ VINTERFERIE: Tulipaner tåler både litt kulde og noen dager uten vann. Foto: Plantmania</p>TA MED PÅ VINTERFERIE: Tulipaner tåler både litt kulde og noen dager uten vann. Foto: PlantmaniaTA MED PÅ VINTERFERIE: Tulipaner tåler både litt kulde og noen dager uten vann. Foto: PlantmaniaTA MED PÅ VINTERFERIE: Tulipaner tåler både litt kulde og noen dager uten vann. Foto: PlantmaniaTA MED PÅ VINTERFERIE: Tulipaner tåler både litt kulde og noen dager uten vann. Foto: PlantmaniaTA MED PÅ VINTERFERIE: Tulipaner tåler både litt kulde og noen dager uten vann. Foto: PlantmaniaTA MED PÅ VINTERFERIE: Tulipaner tåler både litt kulde og noen dager uten vann. Foto: PlantmaniaTA MED PÅ VINTERFERIE: Tulipaner tåler både litt kulde og noen dager uten vann. Foto: PlantmaniaTA MED PÅ VINTERFERIE: Tulipaner tåler både litt kulde og noen dager uten vann. Foto: PlantmaniaTA MED PÅ VINTERFERIE: Tulipaner tåler både litt kulde og noen dager uten vann. Foto: PlantmaniaTA MED PÅ VINTERFERIE: Tulipaner tåler både litt kulde og noen dager uten vann. Foto: PlantmaniaTA MED PÅ VINTERFERIE: Tulipaner tåler både litt kulde og noen dager uten vann. Foto: Plantmania

Ta med tulipaner på vinterferie

Ønsker du å ta med deg blomster for å pynte på hytta i vinterferien, men er usikker på om blomstene klarer både kulden og den lange reisen uten vann?

- Da kan du med godt hell velge tulipaner, oppfordrer planterådgiver Tonje Bergh i Plantmania.

Lenge uten vann
Tulipaner er en av få blomster som kan oppbevares tørre i kjøleskap eller et kjølig og mørkt rom opp til flere dager uten å ta skade. Tulipaner uten vann er lette å frakte med seg, og i tillegg tåler de noen kuldegrader. Dette gjør tulipaner til den perfekte blomsten for hytteferien.

Et lite snitt
Vel fremme på hytta kan du kanskje merke at tulipanene er litt slappe, men det lar seg fort rette på hvis du følger disse rådene:
• Snitt stilken rett over, ca 2 cm, men behold plasten på. Siden tulipanene har blitt oppbevart tørt, har stilken dannet en hinne over snittet. Tulipanene trenger derfor et nytt snitt for å kunne suge opp vann.
• Sett deretter tulipanene i en ren vase med kaldt vann og la de stå å trekke vann noen timer.
• Ta så av plasten og fyll på med nytt kaldt vann.
• Hvis du tar deg bryet med å sette tulipanene kjølig om natten, vil tulipanene holde seg fine lenger.

Mye eller lite vann i vasen?
Myten sier: Desto mer vann i vasen, desto mer vokser de.
Fakta viser: Vannmengden i vasen har ingen betydning for hvor mye tulipanene vokser. Tulipanens stilk har en beskyttende hinne som hindrer vannet å trenge igjennom, så vannet blir derfor kun tatt opp gjennom snittflaten nederst på stilken.
Så oppfordringer er: Fyll på med vann - tulipaner er tørste blomster.

Friske tulipaner hele ferien
Har du flere tulipanbuketter med deg, men kunne tenke deg å porsjonere utover ferien? Da pakker du de bare inn og legger de i kjøleskapet eller i en kald kjeller. Tulipanbuketten kan da tas frem etter hvert som du trenger dem, og du har duggfriske blomster som du kan glede deg over gjennom hele ferien.