<p>Med riktig belysning kan du skape en spennende atmosfære og samtidig gjøre sommerkveldene i hagen lengre og lunere.  Foto: Asak Miljøstein</p>Trender uterom 2016. Foto: Asak MiljøsteinTrender uterom. Foto: AsakTrender uterom. Foto: AsakKombiner tre og stein: Her er det bygget et utekjøkken med god benkeplass og nisjer til ved, samt blomsterkasse. Foto: Svanhild BlakstadTrender uterom 2016. Foto: Asak MiljøsteinTrender uterom. Foto: AsakTrender uterom 2016. Foto: Asak MiljøsteinTrender uterom 2016. Foto: Asak MiljøsteinTrender uterom 2016. Foto: Asak MiljøsteinTrender uterom 2016. Foto: Asak MiljøsteinTrender uterom. Foto: Asak

Uteromstrender: Fargerikt, praktisk og miljøvennlig

Nå er tiden inne for å sette igang uteromsprosjekter som har blitt satt på vent.

Det virker som om stadig flere får øynene opp for hvilket potensial som befinner seg utenfor husets fire vegger - hvordan en liten oppgradering av uterommet kan løfte hjemmet til nye høyder.

Selv om hagen kan beundres for sin skjønnhet har den mange andre viktige funksjoner, og fordelene med et fornyet uterom er langt fra begrenset til den estetiske delen.

Hage- og uteliv er kjent for å ha en avslappende og terapeutisk effekt på oss. Litt beroligende kontakt med naturen skal ikke undervurderes i en hverdag som ellers er hektisk og stressfylt – og vi behøver ikke å reise bort for å få en avkobling når vi kan skape et deilig fristed like utenfor døren vår!

Hagen kan ha en terapeutisk effekt. Foto: Fotolia

Her får du et par tips til hvordan du får maksimalt utbytte av arealet på tomten din, og hva du bør tenke på når du går i gang med skapelsen av ditt nye favorittrom tilpasset deg og dine behov. Viu har også tatt en titt på hvilke trender som vil synes i uterommet i 2016, og det kan oppsummeres med tre ord: fargerikt, praktisk og miljøvennlig.

Grønt er skjønt!
Farger er energi som påvirker oss ubevisst. Forskning viser at farger har en positiv effekt på vårt humør og velvære. Kanskje det er derfor vi begynner å bli mer vågale når vi dekorerer hjemmet vårt? Susan Cohan bak Susan Cohan Gardens skriver at hun oftere ser gjerder og vegger bli malt i havblått og grønt fremfor hvitt og grått [i], og den norske hagedesigneren Guri Haavi spår for magasinet Hageliv & Uterom at det er planter med ”det lille ekstra” som vil pryde norske hager i år [ii]. Dekorative blader og spesielle farger er nøkkelord. Eksempler på trendplanter er stjerneskjerm, sjokoladekosmos og georgine med mørke blader.

Økologisk dyrking er en trend som er kommet for å bli. Fra Hagemessen 2016. Foto: Svanhild Blakstad

I tillegg til flotte farger og spennende mønstre er bærekraftige løsninger spesielt i vinden. Økologisk dyrking i privathager blir mer og mer populært, og nå har også pollenrike planter blitt trendy; vi har fått øynene opp for den reduserte biebestanden og gir humlene noe å jobbe med. Pent og praktisk.

Tre i kombinasjn med stein i utemiljøet. Her er det brukt jernbanesviller til gangbaner. De kan også brukes som nivådelere og bed. Foto: Svanhild Blakstad

Valg av materialer: Inspirer og imponer
Selv om trendene i uterommet endrer seg med tiden, skal underlaget vare. Derfor er det viktig å tenke langsiktig når vi skal velge hvilke materialer vi vil jobbe med. Stein er et sikkert valg. Det er tidløst, vakkert og robust. For ikke å glemme enkelt å vedlikeholde.

Husk å ta hensyn til forskjellige bruksområder og funksjoner når du velger stein. Belegningsstein er godt egnet for gårdsplass og innkjørsel da det tåler tyngre kjøretøy. Heller passer derimot perfekt til alle typer gangarealer: terrasser, gangstier og inngangspartier. Du kan også velge å kombinere disse to eller ta med innslag av treverk, for å skape spennende kontraster og sette et personlig preg på uterommet ditt. Lek deg med de mange valgmulighetene som finnes av former og formater for å bryte opp arealer.

Finn din egen stil
Du bør velge en steintype som komplementerer boligen din og skaper en gjennomført look. Er huset ditt av tradisjonell byggestil, kan du for eksempel gå for rustikk Akershusstein eller klassisk Herregårdstein.

Om du har et funkishus kan du velge moderne Relieff eller Parkstein. Tenk rene linjer og store overflater for en moderne og stilren look – grove, robuste strukturer i overflaten for en klassisk bonderomantisk stil. Terrassen kan du enten tenke på som en forlengelse av stuen, og velge stil deretter – eller du kan skape et unikt og utradisjonelt rom som skiller seg ut. Tenk å forvandle hagen til en urban og tropisk oase! Her er det kun fantasien som setter grenser, og mulighetene er uendelige. La kreativiteten blomstre for en nydelig hage.

Kombinasjon av stein og tre i uterommet. Bildet er fra Asaks stand på Hagemessen 2016. Foto: Svanhild Blakstad

… og la det bli lys
Sist, men ikke minst, er det tid for å sette kronen på verket. Med riktig belysning skaper du en spennende og romantisk atmosfære, og gjør sommerkveldene i hagen lengre og lunere. Det er også praktisk å tenke belysning på grunn av den lange mørketiden så du kan nyte det flotte uterommet ditt gjennom alle årstidene. Dette er en enkel og morsom del av planleggingen som gir enorm gevinst for sluttresultatet. Her er også mulighetene mange!

Vil du lyse opp en gangsti kan du bruke frittstående eller integrerte lamper - eller du kan fremheve forskjellige arkitektoniske elementer eller planter som fortjener oppmerksomhet ved bruk av spotlights som kommer i forskjellige størrelser og styrker. Belysningstrenden har endret seg i takt med teknologien og in-lite tar i bruk det aller siste innen LED-teknologi. Lampene har lavt strømforbruk, lang levetid og enkel montering. Lite tiltak – enorm effekt!


1. [i] http://www.gardendesign.com/trends/2016.html

2. [ii] http://www.minoase.no/6-heite-hagetrender/