<p>DYRKE SELV: I takt med økende interesse for kortreist mat og gode grønne vaner, er det stadig flere som hiver seg på dyrke-selv bølgen. Flere spennende frønyheter er nå å finne i frøhyllene, som den kruttsterke chilien Trinidad Scorpion og den spennende bladgrønnsaken Pak Choi (sellerikål.</p>MINIAGURK: Hopline F1 er en asiatisk miniagurk med tørrere fruktkjøtt og mer intensiv smak. Voksemåten gjør den perfekt å dyrke i ampel, men den kan også klatre på vanlig måte. Høstes når de er ca. 8 cm lange.MALABARSPINAT: Malarbarspinaten er ingen vanlig salat, men en klatreplante med vakre røde stilker og små delikate blomster. Bladene høstes for hånd, og om høsten bør planten klippes ned til 20 cm.GRØNNKÅL: Black Magic er en dekorativ grønnkål, eller svartkål som den også kalles. Den har lange og smale blad, og kan overvintre på vekstplassen. Den får faktisk best smak etter noen netter med frost. Den er god i gratenger og pastaretter. Frøene sås inne 4-6 uker før utplanting. Så på fuktet såjord. Settes varmt, 22°C. Etter oppkomst, lyst og svalere. Plantes om til en plante/potte. Herdes før utplanting. Kan sås direkte, men forkultivering anbefales.KRUTTSTERK CHILI: Trinidad Scorpion er en ordentlig sterk chilipepper. Styrken er målt til over en million scoville. Vask hendene godt med en gang etter kontakt med grønnsaken. Fin i potte på terrassen, balkongen eller i drivhuset. Gjødsles og vannes regelmessig. Forkultivering: Så i fuktig såjord. Hold fuktig, dekk med plast, eller sett i minidrivhus. Settes varmt for spiring, 20-22°C. Etter oppkomst, lyst og svalere. Bruk ekstrabelysning. Når plantene er store nok til å håndteres sett EN plante pr potte i gjødslet jord. Plant ut ved nattetemperatur på minst 8°C.Pak Choi (sellerikål) er en bladgrønnsak med kraftige stilker. Den har vært dyrket i Asia i tusenvis av år, og brukes fortsatt i nesten all matlagning i Kina. Den er lett å dyrke og trives utmerket i vårt klima. Den kan gjerne sås sent i august og dermed høstes langt inn på vinterhalvåret. Fem minusgrader er ikke et problem for en Pak Choi, og i en vinduskarm eller i et drivhus kan den klare nesten hele vinteren.Malabarspinat.

Tid for eksotiske og matnyttige frønyheter

Har du kjent på mestringsfølelsen som bruser i kroppen når duhar klart å forandre et lite og skjørt frø til en frodig, grønn og matnyttig plante?

I vinterkalde januar er det lite som minner om vår og spiring, men nå er tiden inne for å planlegge årets avling i vinduskarmen eller i drivhuset.

Les også: Ny bok for urbane bønder

Dyrk i pallekarmer og vekstbenk

Frøprodusenten Nelson Garden er på banen med sine frønyheter for 2016, og ifølge en pressemelding fra selskapet er en av de mest spennende nyhetene malarbarspinaten.

Blomst og grønnsak i ett

- På våre breddegrader er den kanskje mest kjent som en fargerik potteplante, men nå begynner vi å dyrke den som grønnsak også. Det er en vakker og velsmakende klatreplante som er lett å lykkes med. Det er det som er så fantastisk – at malarbarspinaten både er en blomst og en grønnsak, sier Ulf Fransson, sortimentutvikler i Nelson Garden.

Pak Choi

Dessuten passer den nye malarbarspinaten godt med den økende interessen for å dyrke eksotiske og originale bladgrønnsaker. Denne interessen er trolig også grunnen til at pak choi, en annen nyhet i frøsortimentet, seiler opp som en favoritt i kjøkkenhagen. Pak choi, eller sellerikål som den heter på norsk, er en veldig allsidig ingrediens.

Næringsbombe

En annen grønnsak, som nærmest har fått status som en superhelt, er grønnkålen. Grønnkålen er en ekte næringsbombe. I år lanserer Nelson Garden to nye grønnkålsorter: Lord Kale og Kale Fizz.

– De er valgt ut spesielt fordi de er plukksalater, noe som betyr at du ikke trenger å høste hele grønnsaken på en gang, men kan plukke så mange blader du trenger. På den måten kan man høste kålen nesten året rundt, forklarer Ulf Fransson.

Dyrking på liten plass

Ikke alle har så stor plass til rådighet for å anlegge sin egen kjøkkenhage. Da kan dyrking i ampel være et godt og plassbesparende alternativ. To dekorative ampelnyheter er miniagurk og hengende jordbær.

Det økologiske frøsortimentet utvides også, spesielt når det gjelder blomster. Ønsker du å være miljøbevisst og dyrke bærekraftig, lanserer frøprodusenten hele 11 nye økologiske frø.

Enkel hverdagsrettt med Pak choi

Hakk noen store pak choi-blader, varm litt olje i en wokpanne, og wok bladene noen minutter sammen med presset hvitløk og fersk revet ingefær. Bladene vil mørkne, men fortsatt være sprø. Drypp over litt japansk soyasaus og strø over sesamfrø. Spis den gjerne vegetarisk eller server med kylling eller annet kjøtt.

Her er noen korte fakta om årets frønyheter fra Nelson Garden

Malarbarspinat

Bladene og stilkene brukes hovedsakelig som spinat. Men prøver du å legge noen blader i en gryterett eller en saus, vil du oppdage at den også kan fungere som stivelse, slik mel gjør. Malarbarspinaten er ingen vanlig salat, men en klatreplante med vakre røde stilker og små delikate blomster. Bladene høstes for hånd og om høsten bør planten klippes ned til 20 cm for at den skal vokse opp igjen.

Økologiske blomsternyheter

Mange lurer på hvorfor man skal plante økologiske blomster man uansett ikke spiser. Svaret er enkelt, velger du et økologisk frø, kan du være sikker på at det ikke er brukt noen sprøytemidler eller kjemikaler, og du gjør miljøet der frøet dyrkes en stor tjeneste. Nå lanserer Nelson Garden Organic ytterligere to økologiske blomsterfrø: Blomsterert og kornblomst.

Miniagurk

Lord Nelsons nye miniagurker passer perfekt å dyrke i en ampel. Tenk om du bare kunne strukket hånden opp i været og plukket en miniagurk! Dette er en asiatisk agurk med litt tørrere fruktkjøtt, og den høstes når agurkene er 8 cm.

Pak choi

Pak choi er en lekker bladgrønnsak med kraftige stilker som har vært dyrket i Asia i tusenvis av år. I Kina brukes den i nesten all matlagning. Den er lett å dyrke og trives utmerket i vårt klima. Den kan gjerne sås sent i august og dermed høstes langt inn på vinterhalvåret. Fem minusgrader er ikke et problem for en pak choi, og i en vinduskarm eller i et drivhus kan den klare nesten hele vinteren.