<p>HYLLER RABARBRAEN: – Det er i dag større oppmerksomhet enn på lenge på det å dyrke selv, og en av de enkleste grønnsakene å få til er rabarbra, sier Marit Næss Jørgensen. Nå har hun nylig kommet ut med boken «Råbra rabarbra», som inneholder både spennende historie, dyrkingsmetoder og matlaging i ett. (Foto: Geir Jørgensen)</p>Utdrag av boken "Råbra rabarbra" av Marit Næss Jørgensen.Hageekspert Marit Næss Jørgensen har i flere år jaktet på rabarbraens hemmeligheter, og nå har det resultert i boken "Råbra rabarbra - for historien, for helsen, for ganen". - Det er på tide at rabarbraen får den plassen den fortjener i rampelyset, det er en fantastisk plante med utallige bruksområder, sier forfatteren. Her er et utdrag fra boken.Utdrag av boken "Råbra rabarbra" av Marit Næss Jørgensen.Utdrag av boken "Råbra rabarbra" av Marit Næss Jørgensen.Utdrag av boken "Råbra rabarbra" av Marit Næss Jørgensen.

Råbra rabarbrabok fra Hage-Marit

Rabarbra i alle fasonger har funnet veien inn i Marit Næss Jørgensens nye bok, som nylig ble lansert i hennes egen livsstilsbutikk i Sandefjord.

Hage.no’s mangeårige skribent og hageekspert Marit Næss Jørgensen gir i disse dager ut sin aller første bok, og den handler om den kjente og kjære nytteplanten rabarbra, som svært mange hageeiere har et forhold til.

Marit har mange jern i ilden. Tidligere i år åpnet hun og mannen Geir livsstilsbutikken «Herr og Fru Jørgensen» i hjembyen Sandefjord, hvor de kombinerer sin lidenskap for hage, blomster, mat og interiør med hagedesign og rådgivning.

Les også: Hage-Marit åpner hagebutikk

Rabarbra er i ferd med å få en renessanse.

Midt oppi en hektisk bedriftsetablering har «Fru Jørgensen» også funnet tid til å skrive boken «Råbra Rabarbra», som er gjennomillustrert over 208 sider. De fleste av bildene har hun fotografert selv.

– Jeg ønsket å lage en vakker, men samtidig informativ og lærerik bok. Dette er et prosjekt jeg har hatt i hodet i flere år, og nå har det endelig blitt en realitet, sier hun.

Hva gjorde at du kom på å skrive en bok om rabarbra?

– Som hageplanlegger og designer ferdes jeg i veldig mange hager, og nesten alle har en rabarbraplante stående. Jeg synes det er synd at den ofte blir stemoderlig behandlet og ikke får lov til å komme til sin rett. Nå må det sies at jeg er litt over gjennomsnittet glad i å lage mat også. Da jeg så hvor mange som gikk glipp av hva den flotte planten kan brukes til, måtte jeg bare bidra med litt opplysning, sier Marit Næss Jørgensen til hage.no.

Spennende historie
I sin jakt på rabarbraens hemmeligheter, fant hun mye spennende historisk materiale.

– Etter at jeg bestemte meg for å skrive bok om rabarbra, har jeg samlet dokumentasjon fra både fjern og nær. Det viser seg at rabarbraens historie er utrolig spennende. Den har vært opphav til kriger og embargoer, den har spilt en stor rolle i verdensøkonomien og blitt brukt som legemiddel. Parykkmakere har trykket den til sitt hjerte, og nå er den altså et hipt innslag på barmenyene, sier forfatteren.

Hvem ønsker du å nå med boken din?

– Boken er delt i tre hovedkategorier: For historien, for helsen og for ganen. Jeg ønsker å nå de som gleder seg over det finurlige og det som er uventet. Hageeiere og andre som er opptatt av kortreist mat, og som ønsker å bruke norske, giftfrie matvarer. I tillegg skriver jeg om forskjellige dyrkingsmetoder og sorter. Det er mange som er usikre på rabarbra, da det fra gammelt av ble skumlet litt i forhold til oksalinnholdet. Det tar jeg litt luven av i boken.

Rabarbra med lakris og peanøtter
Boken har også en egen kokebokdel og inneholder 60 oppskrifter. Disse er fordelt på glutenfritt, frokost og lunsj, middag, dessert, syltetøy, chutney og gelé samt bakverk og drikke.

Utdrag av boken "Råbra rabarbra" av Marit Næss Jørgensen.

– Jeg har også laget noen kjøkkensider med grunnleggende kunnskap som kan komme til nytte. Jeg håper å nå dem som er glad i mat og har lyst til å prøve noe nytt – de som koser seg med det tradisjonsrike og nostalgiske i skjønn forening med nyere tanker for matlaging, sier Marit.

Og legger til: – Hvem ville vel tenkt på å kombinere rabarbra med lakris eller peanøtter for bare noen år siden?

Bokfakta

·Råbra rabarbra – for historien, for helsen, for ganen

·208 sider

·Utgitt på Feelgood Media (eget forlag)


Også de som er nyetablert med egen hage og har interessse for å dyrke selv vil kunne finne mye nyttig lesestoff i boken.

Flere av rettene er nøye utprøvd, og forfatteren har selv tatt de fleste bildene i boken.

– Boken gis ut på eget forlag og kan bestilles på nett via www.hageplanlegging.no, www.herrogfrujorgensen.no eller www.maritjorgensen.no samt på Facebook-siden til Herr og Fru Jørgensen.