Amaryllis skal vannes forsiktig hvis den er i potte og jorden kan gjerne tørke opp mellom hver gang.Foto: OBP

Slik får du juleblomstene til å vare lenge

Her kommer tipsene til hvordan du får vanligste juleblomstene til å trives enda bedre.

Snart er det jul, og nordmenn kjøper tusenvis av blomster til å pynte opp hjemme. Julens blomster krever egentlig lite av oss og er enkle å stelle. Men det finnes noen enkle triks som er lurt å huske på.  Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) forteller deg hvordan juleblomstene holder så lenge som mulig.

- En ting er felles for veldig mange av juleblomstene. I desember fyrer vi stuene varme og det er lite lys utenfra. Sørg derfor for best mulig lysforhold og gjerne en plass i en litt kjøligere vinduskarm. Da har du gode forutsetninger for å lykkes, forteller leder Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Amaryllis (Hippeastrum-hybrider)

Løkplanten med de store blomstene i hvitt, rosa eller rødt kommer opprinnelig fra Chile. Amaryllis skal vannes forsiktig hvis den er i potte og jorden kan gjerne tørke opp mellom hver gang. Får løken for mye vann, kan den råtne. Veksten til amaryllis reguleres av vann og temperatur. Ønsker du å stoppe veksten, ja da vanner du mindre og setter planten på et kjøligere sted. Snu potten rundt med jevne mellomrom slik at den ikke vokser skjevt. Den bør få rikelig med lys, men unngå direkte sollys.

Asalea (Rhododendron simsii)

Asalea bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys. Planten vil gjerne ha det litt kjølig, så en kjølig hall eller forstue er å foretrekke fremfor en varm stue. Den må ha rikelig med vann under knopping og blomstring. Ellers bør den holdes jevnt fuktig og den må ikke tørke helt. Den beste måten å vanne på er å senke hele potten ned i en bøtte med lunkent vann et par ganger i uken. La stå til det ikke kommer flere luftbobler. Renn godt av før du setter den tilbake i pyntepotten. Den liker også en forsiktig dusj daglig (bruk dusjekanne).

Juleglede (Begonia x cheimantha)
Julegleden regnes som vår eldste juleblomst. Den bør holdes jevnt fuktig. Regelmessig vanning med lunkent vann er best. Pass på at det ikke blir stående vann i skålen. Julegleden trives best ved 18-20 grader. Ønskes en lang blomstringstid, bør den stå ved kjølig stuetemperatur. Ved for høy temperatur blir blomstringstiden kort. Ved for mørk plassering faller blomstene lett av. Julegleden trives best ved jevn temperatur og en bør derfor unngå trekk.

Julerose (Helleborus)
Julerose tåler å tørke opp mellom vanning, hold derfor vanningen moderat. Blomstringstiden er lang og frodig så lenge julerosen står lyst og ikke for varmt. Julerose skal ikke gjødsles når den står i potte innendørs. Julerosen kan tåle å stå ute selv om det er 5-6 minusgrader. Blomsten egner seg derfor godt utenfor døren til jul.

Julestjerne (Euphorbia pulcherrima)

Julestjerne er grei å stelle. Det eneste den ikke tåler, er frost. Skjer det, selv for en kort stund, kan en risikere at bladene faller av. Julestjerne kan godt tørke opp mellom hver gang en vanner, men den må ikke tørke ut. Hvis en plasserer julestjerner lyst, bevarer de fargens intensitet best.

Julestjernen er manges favoritt til jul, deriblant Finn Schjøll. Her fra julestjernens dag i 2013.

Foto: Elin Nordli, Gartnerforbundet

Julekaktus/Novemberkaktus (Schlumbergera truncata)
Julekaktusen kan bli mange år gammel. Den skal vannes moderat med lunkent vann.

Svibler, julekaktus og ildtopp. (Foto: OBP)

Den tåler ikke å stå med vann i underskålen, men derimot kan den tåle en liten uttørking mellom vanningene. Ettersom blomstene visner er det en fordel å plukke av disse, da trenger ikke planten å bruke unødvendig energi til å sette frø. Planten skal stå så lyst som mulig, men ikke i direkte sollys. Vil du at den skal blomstre til neste jul, bør du plasserer den kjølig om sommeren og utover høsten.

Svibel - en kjent og kjær juleblomst med mange dekorasjonsmuligheter. (Foto: OBP)

Svibel (Hyasint)
Svibler kommer fra østlige deler av Middelhavet. Den liker seg best der det er kjølig, mellom 15 til 18 grader og bør vannes sparsomt. Plasseres plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden. Hvis den får for mye vann eller står for varmt, vil den strekke seg for mye. Krever ingen gjødsling.

Tulipan (Tulipa)
La plasten være på de første timene. Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann. La tulipanene stå kjølig i en ren vase med lunkent vann de første timene. Ta så av plasten rundt tulipanene og sett dem i kaldt vann. Bruk gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster. Sett blomstene kjølig om natten.

Setter du tulipanene kjølig om natten, varer de lengre. (Foto: Plantmania)