<p>Hager blir best når de er levende! Arkitekt og blogger Anne Havåg Holter-Håvind står bak Moseplassen, som både er en hage og en blogg. Lørdag 12.september åpner hun hagen sin for alle som har lyst å komme på besøk.</p> Foto: Foto: MoseplassenRommensletta er Askepotteventyret om hovedsøppelfyllinga som ble til skulpturpark med mulighet for rekreasjon, bevegelse og kunstopplevelse. Det er også et av Bård Folke Fredriksens hjertebarn. Slå følge med en av byens mest kunnskapsrike for å lære om arbeidet bak Alnaelva Miljøpark og Haugenstua områdeløft. Kunstsamlingen inneholder bl.a verker av Nils Aas, Arnold Haukeland og Annasif Døhlen. Landskapsarkitekt Dronninga landskap. Foto: Foto: Oslo Åpne HusBIOKORRIDOR: Foreningen Bydel i Bruk har ledet årets største grønne Osloprosjekt med BIOkorridor fra Bogerud og ned til Botanisk hage med vel 25 prosjekter. Foto: Foto: Oslo Åpne HusDronning Eufemias gate og Håkon den 5s gate er utformet som Bjørvikas nye parkgater, der det er plantet over 500 store gatetrær fordelt på 60 sorter på 1,5 km nye gater. Dronning Eufemias gate er også Oslos nye praktgate med fjordtrikken plassert på en grønn løper flankert med søyleeik og klatreroser. 10 dekar med nye, brede fortau av høy kvalitet er et av de de største gate- og promenadeprosjektene i Norden. Foto: Foto: Oslo Åpne HusGrorudparken er en av fire nye bydelsparker i Groruddalen. Parken tilbyr rom for idrett, lek, rekreasjon, ungdomsaktiviteter, sosialt samvær og kulturelle aktiviteter for en sammensatt befolkningsgruppe. Prosjektet har gitt Oslos befolkning et sammenhengende tur- og opplevelsesområde fra Lillomarka, via Grorudparken til Leirfossen og Hølaløkka. Foto: Foto: Oslo Åpne Hus

Åpner Oslos hus og hager for alle: I helgen kan du besøke Moseplassen

160 hus, hager og utomhusanlegg  i hovedstaden blir tilgjengelig for alle når Oslo Åpne Hus går av stabelen 11-13 september. Moseplassen er en av hagene du kan besøke. (Bildekarusell)

Denne helgen åpnes dørene til over 160 arkitektoniske severdigheter i Oslo-området. Det er gratis og åpent for alle.

I fjor kom over 30 000 kom på besøk under fjorårets Oslo Åpne Hus. Ingenting tyder på at interessen i år blir mindre, da langt flere huseiere har tatt kontakt og meldt seg som vertskap, ifølge en pressemelding fra arrangøren.

Alle typer hus er representert: Private boliger, hager, takterrasser, kontorbygg, forskningsinstitusjoner, barnehager, skoler, parker og gater. Stort og smått, privat og offentlig, moderne og historisk, industribygg og kunstsamlinger, utskjelt og priset, hus for for mennesker og hus for dyr.

Moseplassen åpner dørene
For hage- og parkinteresserte er det også mange godbiter, og i år stiller hageblogger og arkitekt Anne Havåg Holter-Hovind opp og viser frem sin egen hage Moseplassen.

Moseplassen er ikke bare en hage, det er en hjem for blant annet humler, meitemark, fugler, pinnsvin og ekorn. Plantevalg og designgrep skaper sammen med fravær av gift en rik hage, som bidrar positivt til miljøet og gir gode opplevelser, ifølge Oslo Åpne Hus.

Arrangøren fremhever også flere andre hage-/parkattraksjoner som kan besøkes i helgen:

- Biokorridoren

- Grorudparken

- Skulpturparken Rommensletta

- Botanisk vandring Dronning Eufemias gate, samt

- Alnaelva elvevandring som starter på Kværner 

Nyheter for 2015

På årets program står det en rekke nyheter, og med 160 attraksjoner på programmet er det ny rekord.

Bedre informasjon . På DogA finner du også Oslo Åpne Hus informasjonstand med guider og gode tips til ruter.

Bussbefaringer! For første gang er det mulig å sitte ned på en buss mens kunnskapsrike guider forteller om utvalgt arkitektur.

Flere guidede vandringer. Årets program stiller med flere kunnskapsrike guider enn før: Arkitekter, landskapsarkitekter, politikere, eiendomsutviklere, byantikvaren, miljøforeninger, vann- og avløpsetaten og Futurebuilt er bare noen av de mange ekspertene som stiller opp som guider og loser deg gjennom et tematisk knippe av Oslos arkitektur.

Sosialt
I år arrangeres det flere fester der du kan treffe andre deltakere i Oslo Åpne Hus, sammenligne erfaringer og få idéer til neste dag. Bl.a gatefest i Kabelgata på fredag og kveldsmat og DJ Vari Loves på lørdag hos DogA. Samarbeid med Oslo kulturnatt fredag med åpne arkitektkontor som vertskap.

Høydepunkt fra programmet
Byhus i Barcode . Den siste streken i strekkoden står ferdig i sommer, og består av 12 byhus over tre etasjer og med private takhager. Kom opp og nyt utsikten i 15. etasje.

Botanisk vandring i Dronning Eufemias gate . Etter besøket på Oslos kanskje kuuleste takterrasse kan du bli med landskapsarkitekt Rainer Stange på botanisk vandring i Dronning Eufemias gate. Han kan blant annet fortelle deg om de 60 forskjellige typene trær som er plantet i Oslos nye hovedgate.

Observatoriet. Observatoriet er i ferd med å bli en klassiker på Oslo Åpne Hus. Både fredag kveld (i samarbeid med Oslo kulturnatt) og lørdag formiddag kan man få eksklusive omvisninger i Oslos astronomiske historie.

Knut Hjeltnes. En annen gjenganger i Oslo Åpne Hus er arkitekten Knut Hjeltnes, kanskje Norges fremste nålevende modernist. To forskjellige boliger signert Hjeltnes ble ferdigstilt i år og huseierne stiller opp for Oslo Åpne Hus.

Bydelsutviklerens elvevandring. Denne guidede turen kunne også vært kalt tilbake til fremtiden. Få innsider-kunnskap om Oslos mest arkitektonisk sammensatte område, og hvordan miljø- og energieffektivitet gjennomsyrer Nydalen siden 1800 tallet og forbi 2030.

Økern sykehjem. Økern sykehjem ble tegnet av Sverre Fehn og Geir Grung i 1955 og de mottok Houens fond diplom for arbeidet i 1961. Deler av dette funksjonalistiske ikonet er blitt rehabilitert som en del av det europeiske forskningsprosjektet Nearly Zero Energy Neighbourhoods.

Von Hanno kvartalet. Von Hanno var multitalentet som behersket arkitektur, frimerkedesign, skulptur og maleri. Han utformet mye av Oslo i overgangen fra provinsby til moderne hovedstad på slutten av 1800-tallet. Oslo Åpne Hus slår til med et helt kvartal designet av von Hanno, og som opprinnelig innholdt brannstasjon, bibliotek, politivakt, skole og kirke.

Tomba Emmanuelle. Emanuel Vigeland oppførte selv museumsbygningen i 1926, med tanke på et fremtidig museum for sine skulpturer og malerier. Hovedattraksjonen er et tønnehvelvet rom dekket av fresker. Det 800 m 2 store maleriet Vita beskriver i dramatiske scener menneskets liv fra unnfangelse til død. I tråd med italienske forbilder kalte han sitt bygg Tomba Emmanuelle.