<p>Så selv om gult er påskens hovedfarge, er det lov å mikse og matche tulipaner med ulike farger helt etter egen smak.</p>Tulipaninspirasjon – slik kan du mikse og matche med tulipaner til påske. Foto: Foto: Tonje BerghTulipaninspirasjon – slik kan du mikse og matche med tulipaner til påske. Foto: Foto: W.h. ZandbergenTulipaninspirasjon – slik kan du mikse og matche med tulipaner til påske. Foto: W.h. ZandbergenTulipaninspirasjon – slik kan du mikse og matche med tulipaner til påske. Foto: Foto: Ibulb/Tonje BerghTulipaninspirasjon – slik kan du mikse og matche med tulipaner til påske. Foto: Steven BemelmanTulipaninspirasjon – slik kan du mikse og matche med tulipaner til påske.Tulipaninspirasjon – slik kan du mikse og matche med tulipaner til påske. Foto: Foto: Ibulb/Tonje BerghTulipaninspirasjon – slik kan du mikse og matche med tulipaner til påske. Foto: Foto: Steven BemelmanTulipaninspirasjon – slik kan du mikse og matche med tulipaner til påske. Foto: Foto: Steven BemelmanTulipaninspirasjon – slik kan du mikse og matche med tulipaner til påske. Foto: Foto: Tonje BerghTulipaninspirasjon – slik kan du mikse og matche med tulipaner til påske.Tulipaninspirasjon – slik kan du mikse og matche med tulipaner til påske. Foto: Bert AlgraTulipaninspirasjon – slik kan du mikse og matche med tulipaner til påske.

Miks og match med tulipaner til påske

Det er ikke mye som slår fargerike, knasende og vårfriske tulipaner til påske. Her får du tips til hvordan du kan mikse og matche vårblomsten fremfor noen.

Påsken er en av våre aller gladeste høytider. Våren er her, lyset har kommet tilbake, og vi dekorerer med fargerike fjær, egg og kyllinger.

- Fargerike, ferske, norskproduserte tulipaner er et godt tips hvis du skal pynte opp i påskehøytiden, i festlige lag eller i hverdagen, sier planterådgiver Tonje Bergh i Plantmania.

Høytidene krever sine faste farger, og til påske er det gult som gjelder. 70 prosent av tulipanene som produseres til påske er gule. Det finnes mange tradisjoner rundt blomster, men når det gjelder tulipaner finnes det ingen regler. Så selv om gult er påskens hovedfarge, er det lov å mikse og matche tulipaner med ulike farger helt etter egen smak.

Her får du tips til hvordan tulipanene kan settes sammen i ulike stiler for å gi helt ulike uttrykk.

Dekorere til påske
Gule, oransje, lilla og hvite tulipaner hører med når middagsbordet skal dekkes til påske. En stor bukett gule tulipaner passer fint hjemme eller på hytta, og steller du dem riktig, har du tulipaner hele påsken. Bruk gjerne kvister sammen med tulipanene i vasen. Ingen ting er vakrere enn vårlig lysegrønt fra nyutsprunget løv som sammen med tulipanene danner flotte vårbuketter.

En bugnende blanding
En stor bukett bugnende tulipaner i blandede farger, fanger oppmerksomheten uansett hvor de plasseres. Tulipaner passer perfekt i litt store tunge vaser med vid åpning, slik at det blir plass til en stor bukett. Er vasen i tillegg transparent, kan man også se de flotte lyse grønne stilkene som gir en fin kontrast til blomstenes farger.

Slik lykkes du med tulipaner

Tulipaner er lite kravstore blomster, så lenge de får påfyll av vann hver dag. En bukett med tulipaner holder seg minst 1 uke, om ikke lenger.

- Ta av innpakningspapiret, men behold plasten på.

- Snitt 2 cm av stilkene rett over med en skarp kniv, og sett buketten i kaldt vann

- Når tulipanene har trukket vann og blitt spenstige, tas plasten av, og tulipanene kan arrangeres i en ren vase med kaldt vann.

- Tilsett gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster – det gir næring til blomstene og har i tillegg bakteriedrepende effekt.

- Fyll på vann hver dag, tulipaner er tørste blomster.

- Tenk på plasseringen av tulipanene. Frukt utsondrer etylen, som påskynder aldringen av blomstene.

- Hvis du plasserer tulipanbuketten kjølig om natten, vil det forlenge holdbarheten.

Slank og elegant
Ved å plassere tulipaner i høye slanke vaser fås et stilrent og elegant uttrykk. Her kan du blande tulipanene med andre blomster, eller holde deg til en fargeskala som går ton-i-ton. For ekstra visuell effekt, kan en gruppe vaser settes sammen, gjerne på et fat som enkelt kan flyttes etter behov.

Fargesprakende
Ved å mikse tulipaner i sterke farger skapes en dramatisk og livlig effekt. Rosa tulipaner sammen med røde og oransje, gir flotte kontraster og fargeglede. Det er lett å tro at de fargeglade bukettene ikke passer inn i minimalistiske miljøer, men som en kontrast til det enkle interiøret, kan en morsom bukett være akkurat det utropstegnet som trengs for å gi rommet personlighet. Tulipaner er definitivt en flørt med farger.

Den klassiske og rene formen
Tulipanens enkle og rene linjer passer inn i de fleste omgivelser. Tulipaner kombinerer det tradisjonsrike med det elegante, og kan enkelt arrangeres i vaser med ulike former og farger. Velg gjerne vaser i samme fargetone som tulipanene, eller i hvitt eller en kontrastfarge.

Kombinasjoner
Det er utrolig vakkert å sette tulipaner sammen med andre blomster. Bruk gjerne blomster som er i samme sesong, eller bare enkle grener for å få et vårlig uttrykk.

Fire hundre tusen daglig
I løpet av tulipansesongen, som strekker seg fra november til april, kjøper vi 80 millioner tulipaner. Det betyr at det produseres rundt fire hundre tusen (400 000) tulipaner hver eneste dag i løpet av tulipansesongen.