Dersom man starter å så tidlig innendørs, kan du bli rikelig belønnet med selvdyrkede tomater, pelargonia eller krydderurter til sommeren.UTSTYR: God såjord, frø, briketter, såkar og en vannflaske er utstyr du trenger når du skal gå i gang med å så. Foto: Foto: OBPHET PLANTE: Vakre chiliplanter som etterhvert vil produsere mengder av lysende, fargerike frukter. Planten, med sitt klargrønne bladverk, er svært dekorativ på balkong og terrasse. Disse plantene ble sådd tidlig i januar og har vokst seg kraftige og fine et godt stykke ut i februar. Godt vekstlys er nødvendig. (Foto: Christian Aarhus)Liker du å så inne tidlig på året, kan det være greit å anskaffe vekstlys.Chili er blitt veldig populært å plante selv og fruktene er både fargerike og sterke.SÅTID: Start tidlig med å så inne. Da vil du kunne glede deg over blomster og grønnsaker som bugner til sommeren.POTTEMAKER: Du kan lage dine egene såpotter av avispapir, med en pottermaker i tre. På bildet er det Finn Schjøll som viser hvordan det kan gjøres. (Arkivfoto: Svanhild Blakstad)Foto: Foto: Christian AarhusSÅTID: Start tidlig med å så inne. Da vil du kunne glede deg over blomster og grønnsaker som bugner til sommeren. Foto: Foto: OBPSÅTID: Start tidlig med å så inne. Da vil du kunne glede deg over blomster og grønnsaker som bugner til sommeren. Foto: Foto: OBPFinnes det noe mer vårlig enn herlige spirer som strekker seg mot lyset i vinduskarmen? (Foto: Svanhild Blakstad)Sår du selv, kan du få frodige, smaksrike urter på kjøkkenbenken. (Foto: Svanhild Blakstad)

Nå er det på tide å så

Ingen grunn til å vente lenger: Nå er tiden kommet for å så i krukker og kar. Bruk det du har og opplev at de små frøene blir til grønne spirer i løpet av kort tid. (Bildekarusell)

Start allerede nå, så vil du kunne glede deg over blomster og grønnsaker som bugner til sommeren!

Nettbutikker med frø

Det finnes en rekke nettbutikker, både norske og utenlandske, som selger frø. Dette er en enkel og effektiv måte å komme igang med såingen. I tillegg får du naturligvis kjøpt frø både på hagesenteret og i større matvarebutikker.

Garden Living
Solhatt
I Gros Hage

Den lille gartner
Impecta
Thompson & Morgan

Mange blomster og grønnsaker som vi ønsker oss, trenger vanligvis en lengre vekstsesong enn den vi kan tilby her på berget.

Dersom vi starter litt tidlig, i februar eller mars, kan vi så inne, og kanskje bli rikelig belønnet med selvdyrkede tomater, pelargonia eller krydderurter til sommeren.

Det er ikke vanskelig og krever lite utstyr. Du trenger bare en vinduskarm. Og litt tålmodighet.

Dette trenger du

Plantekar: Alt fra melkekartong til ferdigkjøpte minidrivhus med torvbriketter fungerer bra. Husk bare å lage dreneringshull!

NB! Du kan lage såpotter av gamle aviser. På forumet Hagegal kan du se hvordan du gjør det:POTTEMAKER FOR DUMMIES

Plastposer/lokk og små pinner: Etter såing må potten/karet dekkes med plast. Bruk små pinner til å holde plasten oppe, så den ikke klistrer seg til jorden.

Såjord: Bruk lett sandholdig jord. Bland gjerne perlite i jorden for å gjøre den luftigere.

Frøposer: Her er det mye å velge mellom, men se bak på frøposen for såtid og blomstringstid

Merkepinner: For å ikke miste oversikten over hva som er sådd, er det lurt å bruke merkepinner. Skriv så dato og hvilken kultur du sår på merkepinnene.

Dusjflaske: Dette bør du ha for å holde såjorden fuktig. Vannkanne gir for kraftig vannstråle slik at frøene lett kan flyte vekk.

Potter og jord til ompotting: En sekk med næringsrik blomsterjord, potter og /eller priklekar. En kan med fordel bruke perlite i jorden også her.

Slik gjør du det

• Plantekar og lignende fylles helt opp med jord. Trykk lett. Jorden bør være fuktig. Hvis jorden er tørr bør den vannes opp. Overflødig vann helles av.

• Følg anvisningen på frøposene! Noen frø er veldig små, for å se hvor de lander er det lurt å strø et tynt sandlag (avhengig av fargen på frøet) på jorden. Det er lurt å legge mindre frø i et brettet papir og riste forsiktig ut på jorden. De små frøene skal kun ha et tynt lag med jord/sand over seg, og en kan plassere 4-5 frø i hver potte. Ved store frø sår en ca 1-1,5 cm ned i jorden, 2-3 stykker i samme potte. Lag hull med en pinne/blyant, slipp frøet nedi og fyll etter med jord.

• La jorden/frøene få en lett dusj med dusjflasken

• Ha over klar plast støttet opp med pinner og sett pottene lyst (ikke direkte sollys) og ved 20-22°C.

•Merk pottene med merkepinner påført plantens navn og sådato.

Få flere såtips av ekspertene:

Våronn i drivhuset hos Finn Schjøll

– Drivhuset er hjertet i hagen

Det er mye å velge i når du skal starte å så, både av grønnsaker og blomster. Huske å lese nøye på frøpakken før du setter igang. (Foto: Svanhild Blakstad)

Tid for prikling (ompotting)

•Fyll ny næringsrik jord i litt større potter, vann godt.

•Plantene flyttes ved hjelp av en liten flat pinne, pass på at du ikke skader røttene (ikke dra i stilken).

•Lag et passe stort hull i jorden i den nye potten og sett planten forsiktig ned. Trykk forsiktig jorden rundt planten. Husk at plantene settes like dypt som de har vært før. Den neste planten settes ved siden av den andre og så tett at bladene nesten berører hverandre. Plantene skal ha plass nok, men allikevel selskap.

•Plantene settes nå ved litt lavere temperaturer, 17-18° C, men fortsatt med mye lys. Hvis det er for varmt vil plantene vokse for raskt og bli tynne og høye.

•Tilleggslys kan være nødvendig. Et lysstoffrør som henges 20 cm over planten vil gjøre nytten.

Herding av plantene
Når det endelig blir vår og faren for frost er over, er det på tide å begynne å akklimatisere plantene som har stått inne. Planter som er sådd, eller har overvintret inne, tåler ikke å bli satt rett ut i den sterke vårsolen. Gjør du det, blir de rett og slett "solbrent". Plantene må få en gradvis tilvenning (herding).

Plantene settes ut noen timer om dagen. Det bør være vindstille og over 10 grader. Først noen få timer i skyggen i noen dager, deretter noen få timer i sol/halvskygge. Deretter økes tiden i solen etter hvert.

Tid for utplanting
Med unntak av stemor tåler ikke sommerblomster eller urter minusgrader. Så når faren for nattefrost er over er det tid for utplanting.

Eksempler på vekster som er lette å så:

Sommerblomster
Tagetes
Dahlia
Prydtobakk
Pyntekorg
Zinnia
Hagepoppelrose
Pelargonium
Flittig Lise

Krydderurter
Sitronmelisse
Gressløk
Persille
Dill
Oregano
Ulike sorter basilikum
(Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter)