<p>HVIT JUL? De hvite julestjernene har vokst seg fine og frodige i veksthuset og er klare for din vinduskarm eller stue. (Foto: OBP)</p>KJÆR JULEBLOMST: Amaryllis på rekke og rad i veksthuset. Disse har allerede dannet store blomsterknopper. Amaryllis vokser fort når det er varmt. Her står disse kjølig slik at de kan sendes ut akkurat til riktig førjulstid. (Foto: OBP)SNART JUL I VEKSTHUSET: Høststjernen Princettia har en uimotståelig sjarm og finnes i fire nyanser, fra kremhvit til sterk rosa. (Foto: OBP)CYCLAMEN I VEKSTHUS: Alpefiol, eller Cyclamen som den er like kjent som, er i salg fra tidlig høst og fram mot jul. Blomstene strekker seg grasiøst over bladene. Visste du at dette er en knollplante? Det er derfor den ikke vil ha for mye vann; da kan knollen og bladene råtne. (Foto: OBP)GRØNT I VEKSTHUSET: En tralle full av frodige eføy. (Foto: OBP)GRØNNPLANTER I VEKSTHUS: Grønne planter gir tropisk følelse. Her står minibanan (Musa) og Kypergress (Cyperus). (Foto: OBP)Kjenner du dem igjen? I januar står de fulle av herlige blomster, det er Primula. (Foto: OBP)GERBERA: I november og desember tar man en pause i produksjonen av Gerbera, for å slippe til juleblomstene. På nyåret er de tilbake igjen i et bredt spekter av farger; hvitt, lys gul, oransje, knallgul, rosa og rød. Pass på at planten ikke tørker ut, så vil Gerbera blomstre takknemlig i flere uker. (Foto: OBP)

Novemberfint i gartneriet

Både juleplanter og grønne planter produseres for fullt i norske gartnerier. Nå fylles butikkene med kjente og kjære planter som skal fylle hus og hjem i førjulstiden.

Nå er mange av blomstene vi forbinder med julen i salg, som Asalea, Amaryllis, Cyclamen og svibler.

Julestjernene kom i salg i første del av november. Selv om det ikke er helt jul enda, kan vi glede oss med blomster i førjulstiden. Og om kort tid er det første søndag i advent.

Den sjarmerende Princettia'en er i handelen noen uker til, prøv den nå hvis du ikke har en allerede. De er tåler både varme stuer og lite lys, og er lette å lykkes med, ifølge Opplysningskontoret for blomster og planter.

Mange av de blomstrende potteplantene våre er knyttet til en bestemt sesong, mens grønnplantene er den viktige basisen. De gir atmosfære til rommene hjemme hele året. Visste du at vi slapper av bedre med planter rundt oss? Planter både renser luften og gir oss litt natur innendørs.

Utvalget av grønne planter er stort, både i form og hvordan de vil stelles. Eføy kan for eksempel fint stå et sted i huset hvor det ikke er så mye sol. Det samme gjelder for Calathea, bregner og kongebegonia, mens Peperomia og kaktuser trives best med mye lys og ikke for mye vann.