Ny pastaformulering gjør musegiften tryggere å bruke (Foto: Colourbox)

Musegiften blir tryggere

En nytt og mer effektivt musemiddel gjør det tryggere å bruke gift for å bli kvitt mus.

Tradisjonell musegift er i ferd med å fases ut. Ferdigfylte åtestasjoner blir snart det eneste som kan kjøpes til privat bruk.

– Musegift i form av korn og pellets kan lett komme på avveie, fordi mus hamstrer giften og gjemmer den unna. Giften kan dermed skade andre dyr og mennesker, sier salgssjef Peter Hjuler i Bayer Garden.

De kommer nå med en ny type musegift i pastaform, som er godkjent av Miljødirektoratet.

– Pastaen er basert på vegetabilske oljer. Den løses opp i munnen til musa, og dermed unngår man faren for hamstring, sier Hjuler.

Den nye musegiften selges kun i ferdigfylte åtestasjoner, som gjør at man slipper å ta i død mus. Åtetasjonene kan kun brukes én gang.

– Det nye middelet er sikrere å bruke. Pastaen er også tilsatt et bitterstoff som gjør at husdyr og barn ikke vil spise den, sier Hjuler.

Strengere krav

For to år siden ble det innført strengere krav til muse- og rottemidler i Norge. Bakgrunnen er blant annet at det ble funnet høye verdier av rottegift i døde kongeørn og hubro.

– Musekornene var et problem fordi folk strødde dem rundt. Det førte til forgiftning av husdyr, fugl og andre ville dyr. Derfor blir løs musegift nå forbeholdt profesjonelle skadedyrbekjempere, sier prosjektleder Christian Dons i Miljødirektoratet.

Muse- og rottemidler er biocider, det vil si kjemikalier som brukes til å bekjempe uønskede organismer som insekter og gnagere.

I EU reguleres bruken av biocider av et felles regelverk. Dette regelverket er en del av den norske biocidforskriften. Alle aktive stoffer i et produkt må godkjennes på EU-nivå, deretter avgjør Miljødirektoratet om produktet godkjennes for bruk i Norge.

– Rottegift forbeholdes helt for profesjonelle og kan ikke lenger kjøpes av privatpersoner, sier Dons.

Sikre boligen

Mus kan være en helserisiko fordi de kan overføre smitte. I tillegg kan de gnage i stykker møbler og isolasjonsmaterialer. I verste fall kan mus forårsake kortslutning og brann, fordi de gnager på strømledninger.

– Har du et museproblem, anbefaler vi at du setter ut åtestasjoner der hvor du mistenker at musene kommer inn. Gjerne i kombinasjon med klappfeller, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

Sørg også for å tette alle glipper rundt dører og vinduer. Mus trenger ikke mer enn 6-7 millimeters åpning for å kunne presse seg inn.

I tillegg bør man fjerne eller sikre andre matkilder.

– Mange har fuglefrø eller hundefôr i garasjen. Det lokker til seg mus. Legg alt slikt i tette beholdere, råder Hjuler.