Ridderspore og klatrehortensia

Hei! Jeg plantet en ridderspore i fjor, som blomstrer fint med lys lilla blomster nå. Mange blader nederst blir gule og må fjernes. Hva kan grunnen være?

Jeg plantet en klatrehortensia i en skråning mot øst for noen år siden. Den har aldri blomstret, hva kan jeg gjøre for å få blomster?

Med vennlig hilsen Gro Delbekk

Hei Gro

Riddersporens blader blir gjerne litt stygge etterhvert. Det kan komme av at planten bruker veldig mye av energien på å vokse seg høy og på å blomstre lenge.

Neste år kan du forsøke å gi dem litt ekstra med gjødsel, og se om det kan hjelpe på bladene, men jeg kan ikke love det at det vil gjøre det bedre.

Vi vil jo gjerne at alt skal være så vakkert og mye av det vi ser i blader og på fotografier er ikke lenger "ifølge naturen". Alminnelige og naturlige flekker på blader og slikt er photoshoppet vekk og de fleste av oss tror dessverre at planter er plettfrie, men det er det jo ikke .... på lik linje med oss mennesker.

Klatrehortensia bruker normalt 2-3 år fra planting til den begynner å ta fart på veksten/blomstringen. Jeg ville bare passet på at den har litt surt jordsmonn (bruk f.eks. litt bark eller granbar i jorden) og la den få litt mer tid på seg. Jeg vil tro at den bare trenger litt tid på seg.

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no