<p>ÅPNER HAGENE: I andres hager kan du hente inspirasjon og møte mennesker som deler hagepasjonen, for eksempel når det gjelder drivhus og dyrking.<br></p> Foto: Foto: HageselskapetFoto: Foto: HageselskapetFoto: Foto: HageselskapetFoto: Foto: Hageselskapet

Inviterer til 1000 åpne hager

Hagefolk elsker å gå på besøk, og i år gjentar Hageselskapet suksessen med 1000 åpne hager søndag 10 august.

1000 åpne hager går rett og slett ut på at alle landets hagefolk inviteres til å åpne hagene sine, slik at de som ønsker kan ta et hagebesøk i nærmiljøet - eller lenger unna hvis det passer.

Tusenvis av mennesker besøker hvert år Hageselskapets 1000 åpne hager-arrangement over hele landet.

1000 åpne hager arrangeres av Hageselskapet og passer for alle.

Foto: Hageselskapet

- Det er ingen krav for å delta, annet enn at man åpner opp hagen for publikum denne ene dagen. Du trenger ikke servere mat og drikke, men mange lager kaffe eller byr på noen forfriskende vannmugger dersom det er varmt – men det er altså ikke noe krav, sier kommunikasjonssjef Tonje Waaktaar Gamst i Hageselskapet.

Trenger ikke være striglet

Hageselskapet understreker at du ikke trenger å ha gatens eller bygdas fineste hage. Det er vanlige, hyggelige hagefolk som kommer på besøk denne dagen – ikke en jury fra et blomstershow.

- De besøkende kommer for å søke glede og kanskje snappe opp noen ideer, ikke for å sjekke om det er luket ugress. Tvert i mot blir alle hagefolk begeistret over å finne ugress hos andre. Da kan man senke skuldrene, sier Waaktaar Gamst.

Meld deg på innen 10. juli

For å delta registrerer du selv hagen din på Hageselskapets hjemmeside. Det gjør du her, og helst innen 10. juli. Da får du tilsendt litt materiell til bruk på dagen, men det er ingenting i veien for at du kan melde deg på også etter denne datoen. Materiellet består av plakater som du kan feste ved hageporten eller lignende, samt utstiller-id.

Hageselskapet oppfordrer deltakere til å ta i bruk sosiale medier for å markedsføre arrangementet, og det vil bli publisert materiell på Hageselskapets nettsider som kan brukes til dette.

Legg ved bilder

- Vi anbefaler at hageeierne som melder seg på bruker bilder for å presentere hagen  og skriver en liten tekst om hva slags hage det er og hva man er spesielt fornøyd. De som selv ikke kan besøke hager denne dagen, får da en anledning til å besøke den på nettet, sier Waaktaar Gamst.

Man trenger ikke være medlem av Hageselskapet for å delta, hverken som hageeier eller hagebesøkende. Husk også at hagen  står registrert som åpen for besøk til du selv krysser den av igjen.

Hageselskapet anbefaler å holde hagene åpne fra 12-17, men dette velger man selv. Noen hagelag bistår også gjerne, dersom de har kapasitet. Hageselskapet sender ut generelle pressemeldinger, og en del lokallag vil også være i sving for å rette oppmerksomhet mot arrangementene landet over.

Tilbakemeldinger fra tidligere hageverter er samlet i Slik lykkes du med 1000 åpne hager. Her finner du tips for dere hageverter

1000 åpne hager gir hyggelige hageopplevelser og anledning til å møte andre hageglade.

Foto: Hageselskapet