Våren er høysesong for vindusvask. Her får du tipsene som gjør deg til en bedre vindusvasker.

3 av 10 menn vasker aldri vinduer

Våren er høysesong for vindusvask i norsk hjem. Det er fortsatt kvinnene som er de ivrigste vindusvaskerne, 3 av 10 menn sier de aldri vasker vinduene.

Tallene kommer frem i en befolkningsundersøkelse gjennomført av TNS Gallup for Jordan House Care. 1000 nordmenn har blitt spurt om deres forhold til vindusvask. 42 prosent av kvinnene som er spurt i undersøkelsen svarer at de vasker vinduene 4 ganger i året eller mer, mens bare 19 prosent av mennene svarer det samme.

- Det er nok ikke helt overraskende. Vi ser også at menn i større grad svarer at de ikke legger merke til at vinduene er skitne, det kan jo kanskje være en del av forklaringen, sier produktsjef Ståle Riddervold i Jordan House Care

I den samme undersøkelsen svarer 30 prosent av de spurte mennene at de aldri vasker vinduer, mens kun 10 prosent av kvinnene svarer det samme. Det handler heller ikke om at vi synes det er vanskelig; 76 prosent av oss svarer at vi synes det er lett eller ganske lett å vaske vinduer.

Vask ekstra på våren

Hvor ofte man bør vaske vinduene vil variere med hvor man bor og hvilken årstid det er. Bor man i en høyt trafikkert by er det sannsynlig at vinduene raskere skitne enn om du bor mer landlig til, men nå på våren må man vaske oftere uansett hvor man bor.

- På denne tiden av året er det mye pollen og støv i luften. Dermed vil vinduene fort bli skitne, og ønsker man rene og klare vinduer bør man vaske dem flere ganger i løpet av våren og sommeren, sier Riddervold.

Vask vinduer etter husvasken

For det beste og mest skinnende resultatet bør man vaske vinduene med en fuktig mikrofiberpad, for så å dra vannet av med en nal. Så bruker man en mikrofiberklut i kantene mot vinduskarmen for å fjerne de resterende vannrestene. Ønsker man ekstra glansfulle vinduer kan man blande ut vannet med egnede rengjøringsmidler.

Noe som mange glemmer, men som er viktig i forbindelse med for eksempel maling av hus, er å vaske vinduene etter du har vasket huset.

- Hvis du har vasket huset med kraftvask er det særdeles viktig å vaske vinduene etter man har gjort dette. Hvis kraftvask som er et sterkt rengjøringsmiddel blir liggende på vindusglasset vil glasset få varige matte flekker, advarer Riddervold.