<p>BYGGER HAGEROM: Helen Fredholm vil vise hvordan man kan utnytte hagearealet som et ekstra rom i sommerhalvåret, blant annet ved å bygge pergolaer i sin Cottage Garden på Hagemessen. (Foto: Trygve Indrelid)<br></p>Cottage Garden: Fredholms hageopplevelser på Toten. (Foto: Trygve Indrelid)Cottage Garden: Fredholms hageopplevelser på Toten. (Foto: Trygve Indrelid)Cottage Garden: Fredholms hageopplevelser på Toten. (Foto: Trygve Indrelid)Cottage Garden: Fredholms hageopplevelser på Toten. (Foto: Trygve Indrelid)Cottage Garden: Fredholms hageopplevelser på Toten. (Foto: Trygve Indrelid)

Bygger Cottage Garden på Hagemessen

Etter et års opphold skal Helen Fredholm igjen bygge Cottage Garden på Hagemessen. (Bildekarusell)

Helen Fredholm er kjent for sin frodige besøkshage ved Mjøsas bredd, og hun er en anerkjent foredragsholder, blogger og hagebokforfatter. I år kan kan alle hageelskere som planlegger et messebesøk glede seg til nok en spennende inspirasjonshage i Cottage Garden-stil.

Utnytter hagerommet

– Denne gang vil jeg fokusere på hvordan du kan utnytte hagearealet som et ekstra rom i sommerhalvåret. For å skape romfølelse må det også vegger og tak til hagen, sier Helen Fredholm.

Gjennom designhagen vil hun gi ideer og inspirasjon til hvordan man kan utnytte høyden i hagen.

– Ved å bygge pergolaer har man mulighet for å skape rom, samtidig som at det gir plass for klatrevekster i hagen, sier hun.

Hun påpeker at mange har lett for å plante roser og klematis i husveggen, men at pergola kan være en mer egnet løsning. På Hagemessen vil hennes Cottage Garden ha pergola over singelgang samt over sitteplass på terrasse. Hun vil også gi publikum ideer til hvordan man kan skape skygge uten parasoller eller markiser.

Designhagen vil bygges med miljøvennlige materialer i engelsk stil og med frodig beplantning.

Ny bok

Fredholm har forøvrig skrevet en helt ny bok, som lanseres under Hagemessen. I boken «Cottage Garden på Toten» tar hun leseren med på en vandring i hagen.

– Jeg beskriver plantene vi passerer og forsøker samtidig å fortelle om mine hageerfaringer i årenes løp. Hovedbudskapet er at at en engelskinspirert Cottage Garden er en hage som spiller på lag med naturen og at den fint kan lages på Toten, avslutter hun.

Les også: Gir ut frodig hagebok om Cottage Garden