Utstillingen Hage og terrasseliv på Hadeland Glassverk åpner lørdag 1 mars og er i Henrik Wergelands ånd. Det var han som i 1845 stiftet "Kaal- og Rotselskapet", som var forløperen for Hageselskapet. Bildet viser et av hagemijøene som kan oppleves på utstillingen. (Foto: Sølvi Svendsen)

Inviterer til storstilt hageutstilling

I mars og april blir det hagefest på Hadeland Glassverk med utstillingen «Hage og terrasseliv».

Det norske hageselskap og Glassverket slår seg sammen og lager en utstilling om planteglede. Utstillingen har fått navnet «Hage og terrasseliv - grønne fingre i 130 år», og her er det fokus på hageinspirasjon med ideer, kunnskap og tradisjon.

Historikk

På hageutstillingen på Hadeland glassverk kan publikum også se Henrik Wergelands skrivebord. (Foto: Sølvi Svendsen)

Det var selveste Henrik Wergeland som i sin tid - eller snarere på tampen av sin tid - dannet Kaal og Rot-selskapet, forløperen for Det norske hageselskap. I hans ånd åpner utstillingen for alle som er opptatt av grønne gleder og lengter mot vår.

Romantisk eller moderne

Gjennom en rekke ulike tablåer kan publikum finne ideer og inspirasjon, enten man sverger til den romantiske hagen, en moderne terrasse eller dyrking av grønnsaker.

De besøkende kan også ta med seg foldere hjem med forslag til plantevalg og dyrkingsmåter, noe som kan være nyttig ved realisering av egne prosjekter. Utstillingen huser også en hyggelig aktivitetskrok for de yngste. Her får de selv plante og ha frø med seg hjem. De får lære om humler og bier, og hvorfor de lager verdens viktigste summetone.

Stor interesse

Interessen for det grønne er på stigende kurs og interessen dyrkes ikke bare i hager. Det finnes mange som fryder seg over alt som kan trives i god jord både på balkongen og i en parsell. Det er renessanse for frukttrær og bærbusker.

Mange blander stauder og sommerblomster med pallekarmer hvor de dyrker egne grønnsaker. Arrangøren vil tilby publikum hagekunnskap og tradisjon, både de som har grønne fingre eller bare litt jord under neglene i ny og ne.

Det norske hageselskaps 130 årsdag markeres også med et historisk tablå. Det vil også jevnlig bli holdt foredrag med ulike spennende temaer og dyktige foredragsholdere.

– Dette er en utstilling som skal stå i to måneder, så det er begrenset hva levende planter og grønnsaker kan tåle av opphold i et utstillingslokale. Men vi byr på tablåer som illuderer en terrasse, en hage, grønnsaksdyrking osv. Og i skjønn forening med vakkert glass fra Hadeland. De har begynt produksjon av sylteglass igjen, i tråd med den fornyede interessen for grønnsaksdyrking som preger hagefolket, sier kommunikasjonssjef Tonje Waaktaar Gamst i Hageselskapet.

I restauranten serveres en egen hagemeny slik at dette kan bli en hyggelig helgeutflukt.

Utstillingen er gratis og er åpen fra 1. mars til 27. april.