Urtehagens dag i Botanisk Hage

Alle som er glad i urter kan førstkommende søndag besøke Botanisk Hage i Oslo og overvære Urtehagens dag.

I Urtehagen i Botanisk hage finnes krydderplanter, legeplanter, fiberplanter, fargeplanter og giftplanter. Mange av plantene stammer fra de gamle sivilisasjonene ved Middelhavet og ble brakt nordover i Middelalderen av munker, prester og kjøpmenn.

Munkene var flinke til å lære vanlige folk å dyrke og bruke lege- og krydderplanter. Noen av disse plantene har senere forvillet seg og blitt en del av norsk flora.

I urtehagen finner du et stort utvalg av disse plantene, og du kan også kjøpe urter av Botanisk hages Venner som stiller med salgs- og informasjonsbod.

Program for Urtehagens dag

Kl 12 Informasjon om bier og humler ved Eivind Nitter i organisasjonen La humla suse
Kl 13 Demonstrasjon og fortellinger om ulike fiber- og fargeplanter ved Kristina Bjureke, NHM
Kl 14 Omvisning med tema giftplanter og medisinplanter ved Klaus Høiland, Biologisk institutt, UiO

Gjennom hele dagen fra kl 11-15 blir det demonstrasjon av plantefarging ved Inger Fladby Thinn, salg av urter og informasjon ved Botanisk hages Venner, foredrag om spiselige urter og bær ved Marit Grønbech, bod med informasjon og utstilling i regi av Neslekremla, lokallag av Norges Sopp- og Nyttevekstforbund, og ikke minst smaksprøver.

Sommerbutikken vil fra neste uke kun holde åpent lørdager og søndager fra klokken 11-17 Siste dag blir søndag 29. september.

Andre arrangementer
Onsdag 4 september åpnes høstmåneden med melodiøs jazz og vakre ballader i Borggården til Tøyen hovedgård. Kafeen er også åpen.

Det er gruppen "Two of a kind" som spiller, og duoen består av gitarist Per Einar Watle og kontrabassist Lars Tinderholdt.

Nytteplanter før og nå
Samme dato blir det nok en mulighet til å lære mer om plantene i Urtehagen. Med foredraget Nytteplanter før og nå vil farmasøyt Turid Eftang ta publikum med på en runde i Urtehagen. Temaet er: Ny kunnskap har ført til at vi utnytter planter annerledes enn tidligere.

Vi ser på medisinvekster som rabarbra, som kom fra Asia via Silkeveien og var viktig og dyr, og kvann, som vandret fra Norge og ut i Europa som pestmiddel. Tidløs er en nyttig plante for utvinning av kolkisin, et eksempel på planter som råstoff til utvinning av renstoffer. Brennesle ble brukt til mat og medisin. Solhatt er ny som naturmedisin i Norden, men gammel hos indianerne.

Vi ser også på gamle medisinplanter som i dag blir mest brukt til krydderplanter, men også som råstoff for utvinning av eteriske oljer (parfymer) m.m.