Helen Fredholms Cottage Garden på Toten er verdt et besøk.

Inviterer til Cottage Garden på Toten

Ønsker du en hageopplevelse i engelskinspirert Cottage Garden-stil? Da bør du ta en tur til Fredholm besøkshage på Toten.

Like før sankthans åpnet innehaver og hageentusiast Helen Fredholm portene for publikum i sin nostalgiske hage ved Mjøsas bredder.

– I år er hagen ekstra frodig, ettersom regnet har gjort vanning overflødig, sier Fredholm. Hun forteller at aliumalleen har vært et vakkert skue i begynnelsen av juni, men nå er planen at revebjellene skal ta over showet utover sommeren.

Tøff vinter for rosene
Den strenge vinteren har vært hard mot rosene. – Heldigvis klarer de kanadiske sortene seg godt og vil nok prege roseblomstringen, som så smått har startet opp, sier hun.

Fredholm har derfor satset på hardføre roser i planteutsalget.

– Vi har hatt et utmerket samarbeid med vår lokale gartnerskole, Valle videregående skole, som har produsert en rekke favorittplanter for oss, sier hun.

I besøkshagen finnes det også en liten butikk. – Vi har utvidet med produkter fra flere produsenter i distriktet. Det er blant annet honning fra Totenvika, eplekaker og scones fra Holmstad Hjemmebakeri samt produkter fra Gjøvik glassverk og treskjærerproduktene fra Henning på Kapp. Fra fjernere strøk har vi nostalgiske kurvmøbler i ekte rotting, opplyser Fredholm.

Pilprodusenten Klara Pil har også vært på besøk, og noen av hennes kreasjoner er å se i hagen.

– Vi ønsker å inspirere og dele hageglede med andre. Vår filosofi er at hagen skal være til glede, med farger, dufter, frodige planter og lune kroker til å nyte en kaffekopp, sier hageentusiasten.

Ugress ingen hindring
Fredholm ønsker å vise at en hage kan nytes uten at den er striglet, ved blant annet å benytte villige og billige planter som finner sin egen nye plass for hvert år.

– Vi gleder oss over en giftfri hage og forsøker å vise at hagen kan gi mye glede på tross av litt ugras og lus. Når plantene stelles og trives blir det færre lus og andre skadedyr, og dersom man planter tett og lar villige planter fylle naken jord, fortrenges ugraset, forteller hun.

Hagen holder åpent hver lørdag og søndag ut august. De som ønsker kan få en guidet vandring i hagen.

Du kan se bilder fra årets hagesesong på Fredholm her.