Få sydenstemning med pelargonium

Pelargonium er en sommerblomst med lange tradisjoner. Den er lettstelt, tåler tørke, og for mange fremkaller den gode minner. Minner om somrene hos bestemor og om bugnende blomsterkasser i sydligere strøk.

Den er også en kjær stueplante, faktisk er den en av våre første, sier Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Hagepelargonium og slyngpelargonium
Plantene vi bruker i hagen kan grovt deles inn i to arter: Hagepelargonium (Pelargonium hortorum, tidligere P. zonale) og Slyngpelargonium (P. peltatum).

Hagepelargonium har opprett vekst og er vanligvis 30-80 cm høy. Slyngpelargoinum (Pelargonium peltatum), har som navnet sier hengende greiner. Blomstene hos begge typer sitter samlet i runde hoder, på en tynn men solid stengel.

Blomstene kan ha et vell av fargenyanser, fra mørk rød til rent hvitt og lakserosa. Bladene hos hagepelargonium er myke og dunhåret, og har en karakteristisk duft. Slyngpelargonium har stive og glatte blader. Begge blomstrer hele sommeren, og er lekre å bruke i hengeampler, verandakasser, krukker og på kirkegården. De tåler ikke frost, og må tas inn eller dekkes over på kalde netter.

Trendy Retro-pelargonium og nye hybrider
De siste årene har de gamle retro-hybridene vært veldig populære. Dette er planter med romantiske blomster og mye historie; flere av sortene be krysset fram allerede på 1800-tallet.

De to artene av Pelargonium er krysset med hverandre og med andre arter, og idag finnes over 8000 ulike sortshybrider. Det finnes sorter med mørke eller lyse tegninger i bladene, og blomstene kan være doble og duftende. Innenfor arten Hagepelargonium er sortene delt inni flere grupper, blant annet stjernepelargonium, englepelargonium, tulipanblomstrende, og duftpelargonium.

Det store utvalget gjør Pelargonium til en samlerplante. Blant samlervenner går planten ofte under kjælenavnet "Pellis". Den store slekten Pelargonium tilhører storkenebbfamilien, Geraniaceae.

OBP forklarer: - Plantene tilhørte først slekten Geranium (Storkenebb), og mange kaller fortatt planten for dette, til tross for at navneendringen skal ha skjedd allerede i 1789!

Hvis du vil ha flere planter av en favorittsort, skjærer du av en grein slik at det blir 3-4 bladpar på stiklingen. Skjær under et bladfeste, og ta vekk de to nederste bladparene slik at du har igjen to. De fleste bladene på en stikling tas vekk for å unngå at planten tørker ut før den får dannet nye røtter. Sett stiklingen i en potte med lett jord, gjerne såjord, og træ en pose med små hull over. Posen gir høyere luftfuktighet rundt planten, og dette hjelper planten til å ikke tørke ut. Husk å løfte av posen av og til for å lufte, slik at de nye småplantene ikke råtner, tipser OBP