Slik vasker du vekk bjørkepollen

Pollenplagene kan reduseres hvis du rengjør innendørs. Men ikke bruk kost, og vær varsom med støvsugeren!

– Pollen fra bjørk er store partikler, mye større enn vanlig støv. Derfor skal det ikke mange partiklene til før det oppleves som plagsomt, sier inneklimaekspert Johan Mattsson i Mycoteam.

900 000 nordmenn lider av pollenallergi, og for mange er bjørk den eneste tresorten som gir allergi.

Når det er mye pollen i lufta ute, holder mange seg mest mulig innendørs. Men bjørkepollen finner også veien dit.

Rengjør ofte
– For det første er det viktig å sørge for at minst mulig pollen kommer inn i huset. Vinduer og dører bør holdes stengt på dagtid. Lufting bør begrenses til kvelden og natten, når spredningen er minst.

Siden pollen fra bjørk er så store partikler, faller de raskt ned på gulvet og andre horisontale overflater. I tillegg fester pollen seg også i gardiner og andre tekstiler.

For å unngå at pollen virvles opp igjen og gir plager for allergikere, er det beste å bruke mopp på gulvet og støvklut på andre overflater, og man bør rengjøre oftere enn vanlig, ifølge Mycoteam.

– Gode støvsugere har filtre der pollenstøv ikke skal gå gjennom, men selve utblåsingen av luft fra støvsugeren vil virvle opp støv. Man skal absolutt ikke feie gulv, det er det verste man kan gjøre, sier Johan Mattsson.

Sengetøy kan med fordel ristes godt utendørs før bruk om kvelden, eller man kan legge et sengeteppe over sengen på dagtid.

Skolevask
Vanligvis faller toppen av bjørkepollensesongen sammen med både 17. mai og eksamenstid.

– Ved mange skoler er man ikke klar over hvor nødvendig det er med rengjøring nå. Gulvene bør vaskes ekstra ofte og nøye når pollenplagen er størst og elevene sitter inne i timevis med eksamen og tentamen, sier Johan Mattsson i Mycoteam.

Gulv i klasserom bør moppes skikkelig, og pulter bør tørkes støv av hver dag, mener han.