Rapport om grønn vekst i Norge

Et bredt utvalg fra norsk frukt- og grøntnæring har overlevert en rapport om grønn vekst til statssekretær Harald Oskar Buttedahl i Landbruks- og matdepartementet.

Gartnerhallen SA og Norsk Gartnerforbund tok sammen med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i oktober 2012 initiativ til et arbeid med sikte på å bidra til å øke norsk produksjon av frukt, bær, grønt og poteter. Et bredt sammensatt utvalg har i dag lagt fram en rapport med forslag til konkrete tiltak og politiske virkemidler som etter utvalgets mening er nødvendig for å nå dette målet.

Se rapporten Grønn vekst – hva vil forbrukeren ha? (pdf, 674 Kb)

- Regjeringen har satt et mål om å øke norsk matproduksjon for å dekke etterspørselen fra en økende befolkning – anslått til 1 prosent i året de neste 20 år. Etterspørselen etter frukt, bær, poteter og grønt øker, og det er rom for å produsere mer. Denne rapporten kommer betimelig. Jeg er glad for frukt og grøntnæringen i Norge har tatt dette initiativet og at de har de har satt sammen en gruppe med så bred representasjon. Vi er mange som må dra sammen dersom vi skal nå produksjonsmålet for frukt- og grøntsektoren, sier statssekretær Harald Oskar Buttedahl.

Tøff konkurranse
- Dette er en næring som lever i tøff konkurranse med importerte produkter. Primærprodusenter, pakkerier, grossister, handel og myndigheter må alle bidra til at vi får en økende produksjon og omsetning av norsk frukt og grønt. Vi må alle jobbe for at forbrukeren har en preferanse for norsk vare. Utvalget kommer her med mange gode forslag til å spisse eksisterende virkemidler for å øke produksjon og forbruk av norsk frukt, bær, poteter og grønt, sier Buttedahl.

Vekstprogram for grøntnæringen
Utvalget peker særskilt på handelspolitikk, produsentøkonomi og vekstprogram som innsatsområder. God økonomi hos den enkelte produsent er en forutsetning for å få til en vekst i tråd med Stortingets målsettinger. Utvalget foreslår også at det etableres et Vekstprogram for grøntnæringen, herunder et markeds- og forbruksprogram og et utviklings- og rådgivningsprogram.

Utvalget består av representanter fra Gartnerhallen SA, Norsk Gartnerforbund, Norges Bondelag, Norsk Bonde- og småbrukarlag, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Matmerk, Statens landbruksforvaltning og observatører fra Landbruks- og matdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. I tillegg har Norgesgrønt, Nordgrønt, Produsentforeningen av 1909 samt Norges Bærdyrkerlag bidratt.

Arbeidet er basert på Meld. St. 9 (2011–2012) Landbruks- og matpolitikken Velkommen til bords og Statens Landbruksforvaltnings rapport “Vekstmuligheter i grøntsektoren”