Folk elsker ved

NRK har igjen laget et fantastisk flott og ”laaangt” TV-program – denne gang om ved. Folk satt som klistret til fjernsynsskjermen i time etter time. Nå vekker programmet også internasjonal oppsikt.

Til og med New York Times har skrevet om programmet Nasjonal vedkveld som gikk i 12 timer. Nesten én million nordmenn, tilsvarende hver femte innbygger, var innom. Jeg så det også – og jeg gledet meg. Dette var et program som varmet.

Jeg har også lest boken ”Hel ved” som er skrev et av Lars Mytting. Han var en gjennomgangsperson i sendingen. Du verden hvor mye han kan om ved. Boken anbefales på det varmeste.

Ved er kultur, men det er ulike tradisjoner landet rundt om hvordan veden skal stables, og hvordan det ellers skal behandles. Ved er en del av den norske folkesjelen – og det er kanskje derfor at så mange blir engasjert i et slikt program. Ved er også medisin i dobbel forstand.

Dessverre er det ikke alle nordmenn i dag som har mulighet å fyre med ved. Etter mitt syn burde det vært en menneskerett. Ved gir god varme – og det gir ro i sjelen. Har man tilgang til å hugge veden selv, blir det også rimelig.

I dag har man mange hjelpemidler som motorsag og vedklyver som gjør alt enklere enn før. Skjønt mange foretrekker å bruke den gamle saga og den gode øksa. Det er billigere enn å gå på treningsstudio. Men litt slit er det uansett. Skjønt slit – god trim vil jeg kalle det. Og det er trim ute i guds frie natur.

Nå har vi også fått rentbrennende ovner som gjør at de farlige utslippene begrenses. Men om man fyrer noen dager i året på hytta i en gammel ovn så få ikke dårlig samvittighet av den grunn.

Jeg vil berømme både forfatter Mytting og NRK som har fulgt opp dette temaet. Ved blir aldri gammeldags. Ved skaper diskusjon – og det gir kunnskap.

For min del var jeg ikke gamle karen da jeg la min første vedstabel. Jeg vet hvor lite det skal til før en vedstabel kan ramle - og jeg vet hvor mye arbeid det er å legge den opp igjen. Men slikt lærer man av. Man kan bli varm av mindre.

Det er blitt mange vedstabler opp gjennom årene. Jeg har nok ved for noen år fremover både på hytta og i huset. Det å vite at man har nok ved gir også en ro. Det ligger i ryggmargen hos nordmannen. For meg er ved kultur. Jeg har mange gode minner til ved og vedhugst. Dette er minner jeg alltid har med meg.

Kos deg ved peisen!