Gamle stauder og løkplanter på Vea

Vea - statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører på Moelv fyller 90 år i 2013. I jubileumsåret vil skolen holde ekstra mange kurs, og i februar står stauder og gamle løkplanter på programmet.

- Allerede i januar fikk Vea besøk av arboristen Glen Read, og det kurset ble tidlig fulltegnet. Vårt neste kurs handler om gamle stauder og løkplanter, sier markedskoordinator Dorte Finstad ved Vea.

13. og 14. februar kommer nemlig Mari Marstein og Knut Langeland til skolen for å snakke om temaet.

Foredraget har fått tittelen: Hageplantene i fortid , nåtid og fremtid. Historisk plantemateriale med fokus på gamle stauder og løkplanter.

Marstein og Langeland vil snakke om identifisering, sortsbestemmelse, hvordan finne info/litteratur og kildekritikk.

Kurset passer for alle som jobber med hager og parkanlegg, både i privat og offentlig sektor. Det passer også for den som er interessert i historiske anlegg og plantemateriale.

Foredragene er obligatorisk for studentene på fagskoleutdanningen Historiske grøntanlegg.

For kursoversikt, påmelding, pris og mer info, les mer her.

Mari Marstein jobber til daglig ved Gamle Hvam museum og hun driver en facebookside for Gamle Hvam museums plantesamling. Hennes masteroppgave, Oldemors pion og sånne gule liljer: veger til viten om gamle stauder i nåtidas hager finnes i skolebiblioteket på Vea, og er blant pensumbøkene på Historiske grøntanlegg. Marstein har også skrevet relevante artikler for Riksantikvaren og Romerike historielag.

Knut Langeland har skrevet flere hagebøker, blant annet Stauder i norske hager, Hageliv på Aulestad, Den store boken om blomsterløker og knoller og Norske hager : hagevandringer i ord og bilder.

I tillegg jobber Langeland som oversetter av og fagkonsulent for utenlandske hagebøker, samtidig som han tilrettelegger disse for norske forhold. Eksempler her er: Stauder : beskrivelse, dyrking og stell av over 500 sorter av Jane Schul og Beskjær trær og busker av Lars-Eric Samuelsson og Ulf Schenkmanis. Disse bøkene (og flere) kan du finne i skolebiblioteket på Vea.