Haga: Kommunene må ta servicetest på alvor

Kommunene som havner på bunnen av Forbrukerrådets servicetest må finne ut hvordan de kan bli bedre, mener kommunalminister Åslaug Haga (Sp).

 

131 av 431 kommuner får godkjentstempel, det vil si at de svarer på minst to tredeler av henvendelsene. 54 kommuner har et uakseptabelt lavt servicenivå ifølge servicetesten som Forbrukerrådet har gjennomført. De svarer på under halvparten av henvendelsene på internett, e-post eller telefon.

Moskenes i Nordland havner på bunnen, mens Larvik i Vestfold er landets beste servicekommune. Generelt er det de minste kommune som gjør det dårligst, men byer som Lillehammer og Mandal er også strykkandidater.

Finne ut
Åslaug Haga delte ut prisen til landets tre beste kommuner Larvik, Vefsn og Rindal onsdag, og mener de som havner dårligst ut, må prøve å finne ut hvorfor.
- Jeg håper testen skal bidra til en diskusjon om hvordan de kan gjøre det bedre. Men jeg er veldig glad for at 336 av 431 kommuner har betydelig framgang på servicenivået siden den forrige undersøkelsen ble gjennomført i 2005, sier Haga.

Hun vil ikke se helt bort fra at kommuneøkonomi spiller en rolle for servicenivået, men understreker at det også er kommuner med dårlig økonomi som kommer godt ut.

- Det er snakk om holdninger og mentalitet. Mange kommuner jobber tradisjonelt. De gir best svar på telefon og må forbedre seg på internett og e-post, sier hun.

Vanlige spørsmål
Testen er gjennomført ved at 50 testmedarbeidere fra Forbrukerrådet har utgitt seg for å være privatpersoner og deretter henvendt seg til samtlige av landets kommuner med diverse henvendelser via telefon, e-post og kommunenes nettsider.

Til sammen er det hentet inn 32.000 informasjonspunkter i testen. Dette dreier seg om alt fra informasjon om feiing, åpningstider på SFO og spørsmål om skattekort, til når helsesøster er til stede og grenseavstander ved oppsetting av redskapsbod.

100 poeng er maksimalt oppnåelig. Larvik har oppnådd 88 poeng, mens Moskenes får 26,6. Kommunene får i gjennomsnitt 61 poeng, og det er en økning på 10 poeng fra testen i 2005.

Best på telefon
Kommunene gir best service på telefon. For to år siden var det ni kommuner som ikke svarte på en eneste e-post. Nå svarer alle på minst en e-post, men hver femte e-post ble ikke besvart innen 14 dager.

Forbrukerrådets direktør Erik Lund-Isaksen sier man må kunne forvente at alminnelig aktive innbyggere skal få informasjon om kommunale tjenester på internett, telefon eller e-post. Og de skal få informasjon relativt raskt.
- Noen kommuner mener testen er galt utformet, og at det er viktigere hvilken kvalitet det er på barnehager og sykehjem. Slike innvendinger tar vi alvorlig. Vi forsøker å sette oss i vanlige folks sted når vi gjennomfører testene, sier han.

Larvik
Larviks ordfører Øyvind Riise Jenssen (H) er stolt over å havne på topp. På Forbrukerrådets test i 2005 kom Larvik midt på treet, og det var de ikke fornøyd med.

- Dette har vært en bevisst satsing fra oss. Vi bestemte oss for å bli bedre både på informasjon og service, sier Jenssen, som leder en kommune som hadde 41.364 innbyggere ved årsskiftet.

Fullt så fornøyd er ikke ordfører Lillian Hansen (Ap) i Moskenes (1.156 innbyggere). Hun er sint og mener kommunen blir urettmessig uthengt.
- Jeg setter store spørsmålstegn ved gjennomføringen av undersøkelsen, sier hun til Nationen.