Foto: Anders Ringheim, SNSG

Hæhre i gang på Lunckefjell

Store Norske og Hæhre Entreprenør har brukt de siste månedene på å planlegge første fase av det store miljøprosjektet på Svalbard. Nå starter anleggsmaskinene arbeidet med å fjerne alle spor etter Lunckefjellgruva.

– Dette er et helt unikt miljøprosjekt i internasjonal sammenheng, og vi har stort fokus på å levere i henhold til strenge krav innenfor miljø, sikkerhet og kvalitet. I tillegg er vår oppgave å gjennomføre prosjektet så kostnadseffektivt som mulig. Vi har brukt de siste månedene på å legge en grundig plan, og nå starter Hæhre og deres anleggsmaskiner arbeidet på Lunckefjell, sier Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske Spitsbergen Kulkompani, i en pressemelding.

I forrige uke ble selve Lunckefjell-skiltet skrudd ned av Store Norskes egne gruvearbeidere.

– Da skiltet ble tatt ned markerte det at Store Norskes gruvearbeidere var ferdig med de forberedende ryddeoppgavene «under dagen» før anleggsmaskinene går i gang. Våre arbeidere flytter seg nå videre til Svea Nord og starter oppryddingen der, sier Ertsaas.

Oppryddingsprosjektet følger Stortingets beslutning om å avvikle gruvedriften i Svea og Lunckefjell, og tilbakeføre gruvesamfunnene på Svalbard til naturen. Lunckefjell ble åpnet i 2014, mens Svea har levert kull som råvare til industrien i 100 år.

– Det er selvfølgelig med blandede følelser vi nå går i gang med å rydde bort gruven. Gruvedriften har vært en livsnerve i Svalbardsamfunnet i mer enn hundre år. Samtidig skal vi gjenoppbygge Svalbardnaturen, ved å fjerne alt av infrastruktur og avfall, veier og bygninger, slik at området til slutt vil fremstå like uberørt som det gjorde før kullet ble oppdaget, sier leder for Miljøprosjekt Svea og Lunckefjell, Gudmund Løvli.

Oppdraget innbefatter kun rydding og tilbakeføring av Lunckefjellgruva, og ikke Svea som fremdeles er under planlegging. Alt arbeid i Lunckefjell skal være ferdigstilt høsten 2020, men mye av arbeidet forventes utført i 2019, med første spadetak satt til mars 2019.