Maskinene kommer på løpende bånd ut fra vaskehallen til Pon Equipment på Berger (Skedsmo i Viken kommune). Fra venstre: Dag Strøm (Storkundeansvarlig Service og deler i Pon Equipment) Egil Braaten (Fagleder Produksjon Hæhre), Frank Ole Sørensen (Daglig leder i Hæhre Isachsen Maskinutleie) og Pål Brandvold (Storkundeansvarlig i Pon Equipment). Foto: PonCat 988K XE. Foto: PonCat 988K XE. Foto: Pon

Hæhre får 55 Cat-maskiner etter storhandel hos Pon

Under Bauma 2019 bestilte Hæhre inn en stor pakke maskiner fra Pon Equipment, og nå er maskinene på vei ut på anleggene.

Pakken består av fem Cat 340 NextGen beltegravere, 25 Cat 352 NextGen beltegravere, en Cat 972M XE hjullaster, to Cat 980M hjullastere, fire Cat 988K XE hjullaster, tolv Cat D6 XE doser og seks Cat D8T doser. Pakken utgjør til sammen over 2.500 tonn, opplyser Pon i en pressemelding.

Alle maskinene er solgt med Pon Fullserviceavtale. Maskinene er blitt levert fra januar 2020, og hovedparten av pakken blir levert i løpet av året. Alle 55 maskinene er utstyrt med alkolås. Beltegraverne har også sikkerhetssystem for hurtigkoblingsfeste, hammerglass og stor lyspakke som ekstra sikkerhetsfunksjoner.

- Miljøaspektet var en viktig faktor i beslutningsgrunnlaget . Vi er opptatte av å holde maskinparken oppdatert med den siste teknologien, og vi ser god økonomi i å være miljøbevisste. Alle maskinene tilfredsstiller kravene til Steg V, og teknologien på hydraulikken på de nye Cat 340 og 352 gjør at vi får mest mulig ut av hver kilowatt. Da kan vi produsere flere tonn per liter diesel. Den innebygde teknologien i beltegraverne hjelper også til med dette, og vi kan produsere mer tonn billigere enn hva man kan på eldre teknologi. Det hele handler om kost per tonn, sier Frank Ole Sørensen i Hæhre Isachsen Maskinutleie i en pressemelding.

Før julen 2020, skal Pon Equipment levere fire Cat 988K XE med Pon sidetippskuff til Hæhre. Dette blir de første i verden som Caterpillar leverer til tunnel-applikasjon med sidetipp på Cat 988K XE.

- Både vi i Pon og Hæhre måtte legge ekstra press på Caterpillar for å få sidetippskuffe på Cat 988K XE. Maskinen har ikke vært tilgjengelig for dette før nå da det aldri var tiltenkt fra Caterpillar sin side at man skulle bruke en sånn type skuff på denne hjullasteren. Det var blandt annet en tredje ventil funksjon som gjør det mulig å bruke ekstra redskaper, som for eksempel sidetipp, på denne maskinen som måtte endres. Dette gjør de til de første av sitt slag i verden, sier Pål Brandvold, Storkundeansvarlig i Pon Equipment.

Alle fire maskinene skal gå i Kvithamar/Åsen-prosjektet i Trøndelag som har oppstart første halvdel av 2021.

Cat 988K XE har samme antall hestekrefter som Cat 988K; 588 hk, men maskinen er mye sterkere og mer effektiv til lasting og produksjon. Den har raskere akselerasjon og mindre effekttap i drivlinjen på grunn av den dieselelektriske drivlinjen på XE-utgaven.

- Vi måler dieselforbruket i VisionLink (red. anm, Caterpillars nettbaserte verktøy for å lese av produksjonsdata fra maskinparken) daglig og vi får tilbakemelding fra de som måler avtrykket. Vi ser helt klare fordeler med å bruke denne teknologien. Det slår ut på forbruket vårt på bunnlinjen. Vi håper at Cat 988K XE gir opptil 25 % redusert dieselforbruk sammenlignet med en tilsvarende maskin i samme vektklasse, forteller Sørensen i meldingen.