Grønt Punkt Norge vil at aktører i blant annet bygg- og anlegg, vei og transport skal bruke mer resirkulert plast. Her fra byggingen av nye E18 ved Farris i Larvik. FOTO: OLDROYD

Grønt Punkt Norge vil øke bruken av resirkulert plast i bygg- og anleggsprosjekter

Grønt Punkt Norge har tatt initiativ til et samarbeidsprosjekt for å få flere offentlige innkjøpere til å kjøpe inn produkter av resirkulert plast.

Samfunnsbedriftene, Avfall Norge, Stiftelsen Miljømerking (Svanemerket) og Stiftelsen Miljøfyrtårn skal jobbe sammen med Grønt Punkt Norge for å øke bruken av resirkulert plast med 2.000 tonn gjennom konkrete anskaffelser i 2021.

– Vi er svært fornøyde med å få med oss så sterke aktører i prosjektet. Jeg har stor tro på at vi sammen skal lykkes med å øke andelen resirkulert plast i produktene som det offentlige kjøper inn, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge i en pressemelding.

Samarbeidspartnerne vil jobbe med å få flere og større offentlige aktører innen blant annet bygg- og anleggsnæringen samt vei og transport, til å sette krav om bruk av resirkulert plast i sine anskaffelser.

– Vi skal også jobbe direkte med leverandørene og plastindustrien for å få innspill til relevante krav til bruk av resirkulert plast, sier Røine.

Samarbeidspartnerne skal allerede være godt i gang med forarbeidet. Miljørådgivere fra Mepex er engasjert til å  kartlegge produktgrupper hvor det kan være aktuelt å sette krav om bruk av resirkulert plast.

Stiftelsen Miljømerking skal ifølge pressmeldingen også ha kommet langt med nettopp å sette krav til bruk av resirkulerte og resirkulerbare råvarer og komponenter i anskaffelsesprosesser. Dette arbeidet skal danne grunnlag for jobben som skal gjøres i forprosjektet.

– Målet er å skaffe god oversikt over hvilke produkter det er aktuelt å stille krav om bruk av resirkulert plast til, og hvilke offentlige aktører som kan etterspørre disse produktene, forteller Røine.