Daglig leder Katharina Bramslev i Grønn Byggallianse. Foto: Tuva Skare

Grønn Byggallianse jakter agenter

Grønn Byggallianse er ute etter såkalte endringsagenter, folk med lyst og evne til å få til endring i bygg- og anleggsnæringen.

– I bygg- og eiendomssektoren jobber mange mennesker som våger å tenke nytt og får til endring. De kaller vi for endringsagenter. Grønn Byggallianse ønsker å få frem personene bak disse endringene, fordi deres kunnskap og erfaring kan hjelpe flere å skape den endringen vi sammen skal få til i vår næring, sier leder for utvikling i Grønn Byggallianse, Anders Nohre-Walldén, i en pressemelding.

Nytt forum

10. desember i år inviterer Grønn Byggallianse til et åpent møte om Forum for endringsagenter. Daglig leder Katharina Bramslev fortalte Byggeindustrien om prosjektet tidligere i høst.

– Her skal rådgivere og arkitekter møtes for å inspirere hverandre og dele erfaring fra nye grønne løsninger, sa hun den gang.

Grønn Byggallianses mål er å samle mellom ti og30 personer som har kunnskap om hva og hvordan få til endring i praksis innen sitt fagområde.

- Som endringsagent blir du del av vårt forum for endringsagenter – et nettverk der vi kan dele idéer og erfaringer om hvordan få til endring og skape nye løsninger og prosesser som kan bidra til mer bærekraftige bygg og områder – raskere. Ofte får vi spørsmål fra våre medlemmer om hvor det finnes gode ressurser som kan utfordre utviklere, bestillere, entreprenører og andre. Forumet skal også koble utviklere og prosjekter med eksperter med evne til å skape endring, forteller Nohre-Walldén.

Ny manual

Grønn Byggallianse tok tidligere i år over som uavhengig myndighet for BREEAM NOR, og er nå en såkalt independent operator. Det vil si at Grønn Byggallianse vil kontrollere BREEAM-rapporter og utstede sertifikater i Norge. Tettere oppfølging her til lands og en egen norsk operatør vil kunne gi en miljøsertifisering bedre tilpasset norske bygg og norsk byggenæring.

Som uavhengig BREEAM-operatør får Bramslev og kollegene nå full oversikt over hva som gjøres i norske BREEAM-prosjekter, og kan dermed både gi råd og forme ordningen ut ifra hvor skoen trykker.

– Vi fører nå en ganske tett statistikk, og vi begynner å få ganske god oversikt over hva folk jobber med når de jobber med BREEAM. Nå kartlegger vi hva markedet har problemer med og hvilke løsninger de velger bort, og vi håper vi kan tilpasse oss for å effektivisere prosessen og hjelpe markedet med å få ned kostnadene, sier Bramslev.

En klar tendens er i alle fall at interessen for, og bruken av, BREEAM er økende.

– Tidligere har det vært mest kontorbygg i Oslo som har blitt BREEAM-sertifisert, men nå ser vi BREEAM-bygg i hele landet, fra det nordligste nord til det sørligste sør. Og det er ikke bare næringsbygg heller, men offentlige bygg som skoler, samt stadig flere boliger, sier Bramslev.

Grønn Byggallianse har også startet arbeidet med å utforme en ny BREEAM-NOR manual, som etter planen lanseres i 2021.

– Vi skal jobbe aktivt med kunnskapsdeling i alle ledd. Det er stort strekk i laget, og vi må møte selskapene der de er i utviklingen, sier Bramslev.