Grindatunet bygg A – Lokstallen

Prosjektleder Kjell Finøen i Backe Romerike AS.Svalgangene har god plass. Foto: BORI UtbyggingFlislagte bad med veggmontert toalett.Foto: BORI UtbyggingLuftige balkonger.Foto: BORI UtbyggingFoto: BORI UtbyggingDet er gjennomgående parkett i leilighetene.Foto: BORI Utbygging

Backe Romerike AS har satt opp et leilighetskompleks med 36 selveierleiligheter sentralt i Råholt på Øvre Romerike.

Fakta

Sted: Råholt, Eidsvoll

Prosjekttype: Leiligheter

BTA: 3.250 kvadratmeter

Byggherre: Eidsvoll Verk Tomteselskap

Totalentreprenør: Backe Romerike

Kontraktssum: 62,5 millioner kroner eks. mva.

ARK: AT Plan & Arkitektur

Rådgivere: RIB, RIG og RIByfy: Norconsult l RIBr: Firesafe l RIA: Brekke & Strand l RIVA: ØRP

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Geomatikk Survey l Elektro: Romerike Elektro l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Sanitær, varme og sprinkel: GK Rør l Badekabiner: PB Badrum l Prefab trapper, svalganger og balkonger: UBAB l Plattendekker: Thomas Betong l Heis: Orona Norway l Grunn- og utomhusarbeider: Hulleberg & Bø l Innvendige vegger gips/stål: Byggmontasje Øst l Maler: Artea l Kjøkken/garderober: Studio Sigdal l Parkett: Bo Andren l Blikkenslager: RS Blikk l Flis/mur: Mjøndalen Mur og Puss l Brannsikring: Oslo Brannsikring l Rekkverk: Jotne Ankers l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Solavskjerming: NerliGruppen l Taktekking: Protan Entreprenør l Kjerneboring/saging: Betongentreprenør l Systemhimling/garasjehimling: Modulvegger Oslo l Garasjeport: Crawford l Lås og beslag: Lås & Sikring l Glass og fasade: Glassteam l Ståldører og innerdører: Optimera

I skrivende stund er 30 av leilighetene solgt, i det som er det første av seks byggetrinn som Backe Romerike skal sette opp for Eidsvoll Verk Tomteselskap AS. Leilighetene er mellom 30 og 85 kvadratmeter og er fordelt på fire etasjer; de minste har et rom, mens de største har fire rom. Garasjekjelleren har parkeringsplass til alle leilighetene, med unntak av de minste.

Den relativt flate tomta beskrives som en diger sandkasse av prosjektleder Kjell Finøen i Backe Romerike AS.

– Dette gjør at det er enkle grunnforhold å bygge i. Vi har fundamentert bygget med støpt såle direkte på sandbunnen, sier Finøen til Byggeindustrien.

Stasjonsløkka

Lokstallen ligger i et område som har fått navnet Stasjonsløkka, og er et helt nytt boligfelt bare noen minutters gange fra Eidsvoll Verk Stasjon. Råholt ungdomsskole ligger bare et steinkast unna Lokstallen, og det er kort vei til kjøpesenteret Amfi Eidsvoll og andre butikker.

Lokstallen er gjennomgående bygd med plasstøpt betong, både vegger og dekker.

– Alle fire etasjene er like, noe som gjør det enklere å bygge, sier prosjektlederen.

Blokka har utvendige svalganger med trapp og heis. Gavlveggene er kledd med lys teglstein, eller en kombinasjon av cembritplater, mur og panel. Innvendig har leilighetene malte gipsvegger, parkettgulv og flislagte bad. Forøvrig har leilighetene vannbåren fjernvarme med unntak av badet som har elkabler.

– Optimalisering

Det er AT Plan & Arkitektur som har sluttført arkitektarbeidet av Lokstallen for Backe Romerike AS.

– Lokstallen er et boligbygg opprinnelig tegnet av Romfarer arkitekter. Vår arkitektfaglige ytelse til Backe Romerike har vært en videre bearbeiding av forutsetningene gitt i salgsprospektet leilighetene ble solgt med. Detaljfasen har i stor grad omhandlet en optimalisering av ulike tverrfaglige forhold i forhold til detaljer, og en forenkling av branntekniske og konstruktive forhold, sier arkitekt Petter Wold Kraglund til Byggeindustrien.

Blant annet er parkeringen omprosjektert for å unngå høye punktlaster fra brannbil med høyderedskap som påfølgende utbygging ville hatt behov for.

– Overdekket sykkelparkering

Kraglund forteller videre at det ble foretatt en vurdering av svalgangs-løsningen slik at denne ble litt bredere enn først planlagt. Dermed ble det plass til for eksempel en sykkel eller annet utstyr på svalgangen utenfor hver enkelt leilighet.

– Løsningen gjør at vi svarer på krav om overdekket sykkelparkering, samtidig som vi skjermer soveromsvinduer mot den mest sjenerende gangtrafikken på svalgangen sier Kraglund.

– God harmoni

Arkitektfirmaet brukte en god del tid på valg av fasadekledning på bygget.

– Vi landet på endefasader i teglstein fra Randers, og liggende Møre Royal panelkledning på balkongsiden, og mener vi har fått en god harmoni mellom tegl, beslagsdetaljer og Møre Royal, sistnevnte går igjen i enkelte skjermingselementer på balkong og svalgang, herunder et fint utført espaliertak i toppetasjen. Når det gjelder utarbeidelse av uteområdene, har vi i samråd med landskapsarkitekt ØRP skapt et tydelig skille mellom det som tilhører beboere i første etasje og det som er tilgjengelig for alle, sier Kraglund.