Granly skole

Arben

Nesten 120 år på dagen etter at Granly skole i Horten så dagens lys står en helt ny skole og flerbrukshall klar til skolestart.

Fakta

Sted: Horten

Prosjekttype: Skolebygg og flerbrukshall

Bruttoareal: 8.750 kvadratmeter

Byggherre: Horten kommune

Totalentreprenør: HENT

Kontraktssum: 230 millioner kroner eks. mva.

Arkitekt: Ola Roald

LARK: Gullik Gulliksen

Rådgivere: RIB, RIByfy, RIG, RIVrør og RIVA: Norconsult l RIAku: Akustikk – Konsult l RIBr og RIM: Erichsen Horgen l RIE: ÅF Infrastruktur

Underentreprenører og leverandører: Mur og flis: AK Byggservice l Elektro: Alt Installasjon l Brannsikring: BBØ l Rør: Bjørn Gregersen l Taktekking: Byggpartner l Porter: Bjørn Larsen l Kjøkken og kjøl. l E.Christiansen l Tømrer: EFC Norge l Grunn-
arbeid og utomhus: Firing og Thorsen l Solskjerming: Fram/
Celsius l Stillasarbeider: Frico l Ventialsjon: GK Inneklima l
Terrazzo: Hesselberg l Glass: H-Glass l Vinduer: Lian l Dører Swedoor l Maler: Hoff Interiør og Håndverk l Lås og beslag: Kaba l Innredning: Killingmo & Tønsberg/Kinnarps l Betongsaging: Mimax l Himling: Oslo Bygginnredninger l Heis: Otis l Gulv: Proff Parkett l Takelementer skolebygg: Ringsaker Takelementer l Peling: Seabrokers l Stål: SIAS l Betong: Thunberg l Blikkenslager: Totaltak l Systeminnredning: Trysil Byggprodukter l Riving: Øst-Riv

Skolen åpnet første gang i 1897, og på begynnelsen av 50-tallet ble den modernisert første gang. I 1997 kom et nytt tilbygg på en av de største barneskolene i Horten, men nå er begge disse byggene vekk.

Totalentreprenør HENT har nemlig i nesten to år revet den gamle skolen og bygget opp både ny skole, flerbrukshall og store uteområder. Dette skal opptil 580 elever og 80 ansatte nå ta i bruk.

– Dette var det første prosjektet vi har hatt for Horten kommune etter at vi etablerte eget kontor her, så det har gått litt prestisje i prosjektet. Og nå er alt klart til at elevene skal komme, forteller prosjektleder Helge Skaftå i HENT til Byggeindustrien, og understreker at selve byggingen har gått som planlagt.

Ekstra morsomt er det er flere av HENTs egne ansatte og underentreprenører har barn som skal begynne på nye Granly.

Leire

Rivearbeidene kom i gang høsten 2015, og rett før jul samme år startet byggearbeidene opp. De nye byggene er pelet til fjell, og entreprenøren legger ikke skjul på at det er veldig mye leire på tomten. Faktisk fant man bare en større stein når man holdt på med grunnarbeidet, og den ble tatt vare på. Nå har den blitt til et av lekeapparatene på skolen.

På grunn av grunnvannstanden på tomten måtte bunnplaten og kjellervegger utføres i vanntett betong.

Flerbrukshallen var det første som ble påbegynt med tanke på rivearbeidene. Hallen er knyttet sammen med skolebygget via underetasjen

Terrazzo-gulv er utstrakt brukt i hele bygget, og det er også en slik type gulv som knytter hallen og skolen sammen. Det ble gjort en livsløpsvurdering av byggherre, og da falt valget på epoxybasert terrazzo-gulv. Det er mindre vedlikehold med disse enn andre gulv, sier Skaftå.

Flyttet elevene

HENT forteller at byggingen har gått veldig greit. Det er en voksen tomt, og entreprenøren har heller ikke behøvd å ta hensyn til skoleelevene. Hele skolen har nemlig hatt tilhold på en annen barneskole, Karljohansvern, i byggeperioden.

En av de største utfordringene i byggeprosessen, med det som er en passivhus-skole, har vært å få ut fuktigheten av gulv og vegger. Kort byggetid har ført til at de har hatt et flisfyringsanlegg for å påskynde tørkingen. HENT-folkene legger ikke skjul på at det til tider har vært hett inne i bygget.

Skolen skal for øvrig nå varmes opp av vannbåren varme i gulvene, som kommer fra en egen brønnpark som er etablert på tomten.

God plass

Utvendig er skolen kledd med tegl i to farger, og store vinduer er også med på å sette et særpreg på bygget.

Innvendig har skolen alle fasiliteter som man forventer i en ny skole. Rommene er store og lyse, og til og med korridorene er veldig brede og åpne. Her legges det også opp til at man skal kunne drive undervisning. Automatiske dører inn til garderobene er også et morsomt grep.

Skolebygget er som nevnt knyttet sammen med idrettshallen via underetasjen, men består i tllegg av to etasjer til – samt en etasje til tekniske anlegg. Tretrappen mellom under- og førsteetasjen fungerer også som en innendørs aula.

Bygget er formet som en L, og den korteste delen stikker ut i selve skolegården. Det er for øvrig Tønsberg-arkitektene i Ola Roald som har tegnet bygget.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid både med byggherre og underentreprenører, understreker HENT-prosjektlederen.

Skolehage

Uteområdene er forseggjort, og ikke minst veldig store. Her finner man også tre steinhester, som er det eneste man har spart fra skolen som sto her for to år siden.

Rett nedenfor flerbrukshallen har man bygget en kunstgress bane, og det er rikelig med uteområder både med gress og asfalt som underlag.

En annen litt spesiell løsning, som vitner om hvor mye plass man har hatt til rådighet, er området lengst vekk fra byggene – som skal bli skolehage. Det er sjelden at slike hager bygges lenger, men den på Granly skal være et tilbud til alle barneskolene i kommunen.

På den andre siden av bygget, altså ut mot veien og Horten, har man anlagt en stor parkeringsplass, og laget en ny innkjørsel og bussholdeplass til skolen.